Tijdens zijn afscheid is Pim Kat, oprichter van PhotonFirst en pionier op het gebied van geïntegreerde fotonische meetsystemen, benoemd tot Officier in de orde van Oranje Nassau. Uit handen van locoburgemeester Jasper Nieuwenhuizen ontving Kat namens Koning Willem Alexander de onderscheiding voor zijn grote verdiensten op het gebied van fotonica in de wereld.

In de afgelopen 15 jaar heeft Pim Kat zich gericht op het ontwerpen, ontwikkelen, bouwen, testen en toepassen van geïntegreerde fotonica in een breed scala aan applicaties en demonstrators. Hiermee heeft hij niet alleen de basis gelegd voor PhotonFirst (voormalig Technobis IPS op het Alkmaarse bedrijventerrein Boekelermeer) als leidend innovatief bedrijf in fotonica, maar ook voor haar toekomstige groei en die van de fotonicamarkt in het algemeen.

"Pim Kat heeft er met zijn visie, gezonde eigenwijsheid en gedrevenheid mede voor gezorgd dat Nederland een wereldwijd leidende positie heeft opgebouwd in fotonica. Zonder de pioniersgeest en jarenlange inzet van Pim om deze technologie om te zetten in toepasbare producten zou dat niet zijn gelukt. Daarmee staat Nederland op pole position om in de komende jaren vanwege de grote groei van de vraag naar fotonica toepassingen wederom veel banen en economische waarde te kunnen creëren", aldus Marc Hendrikse, voorzitter van Holland High Tech.

"Pim Kat is van onschatbare waarde geweest voor het internationaal bekendmaken en positioneren van de jonge Nederlandse geïntegreerde fotonica-industrie, verbonden in het ecosysteem PhotonDelta. Hij heeft zoveel meer gedaan dan een succesvolle onderneming opgericht. Met zijn visie, enthousiasme en tijd is hij een inspiratie voor startende ondernemers in dit veld, een inspiratie voor wetenschappers en een klankbord voor innoverende bedrijven die met de technologie aan de gang willen", vult Ewit Roos, CEO van PhotonDelta aan.
Pin It