De Rijper IJsclub bestaat 135 jaar en dat moet gevierd worden. Wie weet deze winter op echt natuurijs, maar mocht dat niet zo zijn dan is er altijd nog het jubileumboek 'Dorpelingen te kijk'. In het boek staan 152 portretten van bekende en onbekende Rijpers, en een aantal mensen die vaak in het dorp te vinden zijn.

"Het doel was eigenlijk om zoveel mogelijk Rijpers die nu leven voor de toekomst vast te leggen", vertelt auteur Fré Harmsen aan mediapartner NH Nieuws. "Er staan bekende sporters in, maar ook mensen die je nu gewoon hier tegen kunt komen op straat. Mooi om over 50 jaar nog eens terug te bladeren."

Er staan heel veel Rijpers die vrijwilligerswerk doen in het boek en dat is volgens Fré geen toeval. Want waar bij vele verenigingen een schreeuwend tekort is aan vrijwilligers, is dat in De Rijp niet het geval. "Je hoeft hier maar te roepen en er staat een legertje voor je klaar. Ik wil Graft niet tekort doen, maar die saamhorigheid is hier echt uniek." Toch is er in het fotoboek ook plek voor een aantal Grafters. Piet Slooten van de Rijper IJsclub. zegt daarover gekscherend: "Ze moeten natuurlijk wel wat met ons dorp hebben. Dan gedogen we ze."

In een kleine vitrine in de werkschuur van de ijsclub staan een hoop relieken uit de rijke geschiedenis van de club. Zo ligt er een bal van meer dan 200 jaar oud, die vroeger gebruikt werd bij het balgooien op het ijs. Piet vertelt: "Hij is gemaakt van de pezen van een walvis. Het balgooien op het ijs doen we nog steeds, ik durf zelfs te beweren dat het nog populairder is dan schaatsen." Het nieuwe boek krijgt ook een mooi plekje in de vitrine. "Het is prachtig geworden."

Het is wel lastig om nog een plekje te vinden want in die 135 jaar heeft de club veel meegemaakt en dus ook veel mooie herinneringen. "Koningsdag 2014 was wel een hoogtepunt", blikt Piet terug. "We hadden katknuppelen en steenwerpen georganiseerd. En Máxima deed ook mee. Dat is toch geweldig!"

Zowel Piet als Fré hebben allebei een plekje in het boek 'Dorpelingen te kijk' gekregen en daar zijn ze erg trots op. "Hoewel ik hier al 50 jaar woon, ben ik geen echte Rijper", erkent Fré. "Ik vind het heel mooi dat ik ook in het boek sta. Op deze manier voel ik dat ik echt deel uitmaak van de gemeenschap."

Er zijn 600 boeken gedrukt en die zijn volgens Piet en Fré al bijna allemaal geclaimd. "Het is een collectors item", zegt Piet lachend. Eigenlijk zou burgemeester Anja Schouten het eerste exemplaar overhandigd krijgen, maar door de lockdown gaat dat niet door. De mensen die een boek hebben besteld kunnen dat inmiddels afhalen in het Rijperhuis.
Pin It
Bekeken: 2059x
https://www.malkelapagading.com/situs-slot-mahjong/ https://simacan.pesawarankab.go.id/slot-demo/ https://bcc.ub.ac.id/slot-demo-pragmatic/ http://web.upgriplk.ac.id/slot-demo/ https://disdukcapil.rajaampatkab.go.id/demo-pg-soft/ https://ptun-bandung.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://pbj.banggaikab.go.id/slot-gacor-maxwin/ https://jdih.kepahiangkab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://simmagang.polinema.ac.id/logs/slot-demo-pragmatic/ https://setwan.klaten.go.id/slot-mahjong/ https://kkn.uniga.ac.id/slot-demo/ https://balongbendo.sidoarjokab.go.id/slot-demo-gratis/ http://simrsud.pasamankab.go.id/slot-demo/ https://klinik.bonebolangokab.go.id/pola-slot-maxwin/ https://sinona.luwukab.go.id/slot-demo/ https://www.malkelapagading.com/slot-gacor-online/ https://stptrans.com/slot-server-luar-negeri-gacor/ https://dakota76play.azurefd.net/ https://inlis.mojokertokab.go.id/digitalcollection/slot-demo/ http://el1brary.samosirkab.go.id:415/demo-pgsoft/ https://perpustakaan.palangkaraya.go.id/slot-demo/ https://perpus.oganilirkab.go.id/assets/demo-pg-soft/ https://www.backlinesoccer.com/ https://8.215.25.20/ https://147.139.168.127/ https://95.111.193.102/ https://95.111.196.187/ https://stickyriceles.com/ https://usaklub.moe/ https://mpored.moe/ https://dorsekgacor.sgp1.cdn.digitaloceanspaces.com/usaklub-slot.html https://matane.sgp1.cdn.digitaloceanspaces.com/demo/slot-demo-gates-of-olympus.html https://oconnellstbistro.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/