Wethouders Peter van Diepen en Elly Konijn van Heiloo en Alkmaar hebben vrijdag het startsein gegeven voor een pilot om energiegebruik te verlagen bij bedrijven. Tijdens deze pilot werken bedrijven met een speciale app aan energiebesparing. De officiële start vond plaats bij Volvo Ton van Kuyk op de Beverkoog.

Wethouder Elly Konijn legt uit: “Bedrijven hebben al langere tijd de plicht om energiebesparende maatregelen te treffen. Ze worden hier steeds meer op aangesproken, daarnaast wordt ze gevraagd om hun energiebesparingen inzichtelijk en aantoonbaar maken.” De provincie startte daarom samen met het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en de Regio Alkmaar een aantal pilots met een app die besparingen zichtbaar maakt.

De app van Hero Balancer houdt onder andere rekening met het aan- en uitzetten van warmte per stuurbare ruimte. Het slimme algoritme speelt in op het weer, op de aanwezigheid van mensen en de warmtevraag van de gebruiker. Bij veel bedrijven is nog een hoop winst te boeken, is uit onderzoek gebleken.

Jack Ros, financieel directeur bij Volvo Ton van Kuyk: “Deze maatregel biedt ons de kans om tegen relatief geringe investering een vermindering aan gasverbruik te realiseren in onze bestaande huisvesting. Daarnaast past dit volledig in de maatschappelijke verantwoordelijkheid die wij en Volvo moeten nemen.”

Wethouder Peter van Diepen, kijkt alvast vooruit: “In 2022 starten er ook dergelijke pilots in de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo en in de gemeente Dijk en Waard. Per pilot worden steeds een ander bedrijf en andere software gecombineerd. Tijdens de pilots kunnen andere bedrijven meekijken om te zien hoe de software werkt en of de rapportages slim en zonder al te veel werk gerealiseerd kunnen worden.” Het systeem is niet nieuw, maar het feit dat bedrijven nu mee kunnen kijken in een app is wel nieuw.

Ondernemers met interesse kunnen contact opnemen met Nico Meester, projectmanager Verduurzaming bedrijventerreinen bij het Ontwikkelingsbedrijf (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-13445447). (foto: Sterre Winter)
Pin It