Er is een einde gekomen aan maandenlang kilometers omrijden voor fietsers en voetgangers tussen Bergen en Koedijk. De Rekervlotbrug is sinds maandag weer open. Dat is enkele dagen eerder dan verwacht. Dat komt doordat testen na de reparatie goed zijn verlopen en inmiddels afgerond. De gebiedsaannemer heeft daardoor maandag de brug opengesteld. Voetgangers en fietsers kunnen hierdoor weer gebruik maken van de brug.

Het pontje vaart sinds maandag niet meer, nu de brug is opengesteld. De pontons bij de aanmeervoorziening van de pont zijn inmiddels losgekoppeld en met vrachtwagens weg gereden. Woensdag worden de stelconplaten, die de weg naar het pontje vormden, weggehaald. Om dat veilig te laten verlopen is een verkeersregelaar aanwezig, aan de kant van Koedijk.

De moderne vlotbrug over het Noordhollandsch Kanaal voor fietsers en voetgangers bij De Landman maakt deel uit van een fietsroute tussen Bergen en Alkmaar-Noord. De brug werd in 2012 officieel geopend, na jarenlange vertragingen bij de bouw. Sindsdien heeft de brug opvallend veel technische problemen. Dat begon al vijf dagen na de officiële opening, toen de wielen van het bovenste ponton door het onderste zakten door een ontwerpfout. Daarna zijn er weinig onderdelen die niet voor een stremming hebben gezorgd: software, lagers, kabelrupsen, noem maar op

De provincie is eigenaar van de brug. De aanleg kostte 8,6 miljoen euro. Zelfs een extra budget van 650.000 euro voor herstelwerkzaamheden is al volledig benut. Door alle problemen staat de brug bekend als ’de flopbrug’, ’de duurste duikplank van Nederland’ en ’de brug der zuchten’. Fietsers tussen Bergen en Alkmaar-Noord moesten door de reparatie maandenlang enkele kilometers omfietsen via Schoorldam of de Koedijkervlotbrug en de Kogendijk. De reparaties aan de oeververbinding gaan in het voorjaar naar alle waarschijnlijkheid verder, om het technische probleem met de vlotbrug structureel op te lossen.

Pin It
Bekeken: 1591x