Inwoners van de gemeente Bergen hebben vrijdagavond in Bergen op het ereveld met gesneuvelde geallieerde militairen uit de Tweede Wereldoorlog alle 270 oorlogsgraven voorzien van een lichtje. Kaarsjes op oorlogsgraven branden op kerstavond ook in Schoorl, Alkmaar, Stompetoren, Sint-Pancras, Broek op Langedijk, Noord-Scharwoude en Heerhugowaard. De meeste blijven branden tot en met 1e kerstdag.

De lichtjesactie op kerstavond werd in 2016 voor de eerste keer georganiseerd en was meteen een groot succes. De belangstelling was enorm. Basisschoolleerlingen, broers en zussen, vaders en moeders en ook grootouders kwamen samen om een lichtje te plaatsen. Opnieuw werd dit jaar in overleg tussen de gemeenten en de organisatie besloten om het evenement klein te houden. Officieel of niet, volgens de landelijke organisatie werd dit jaar ondanks de beperkingen op honderden locaties met oorlogsgraven een lichtje geplaatst.

Bij de start in 2015 deden nog 140 locaties mee. Het idee is uit Finland overgewaaid, waar overledenen op kerstavond traditioneel met lichtjes worden herdacht. Enkele inwoners van de gemeente Bergen namen in 2016 het initiatief om ook in Bergen aan te haken. Stichting Egmond 40-45 en Keep Them Rolling leveren zo mogelijk ondersteuning. De 270 lichtjes voor hen die het grootste offer brachten werden dit jaar beschikbaar gesteld door de gemeente.

Regiocoördinator Noordwest Arianne Röpke vond het belangrijk dat deze regio zich aansloot bij het landelijke initiatief: "De overledenen, voornamelijk jonge mannen, hebben ervoor gezorgd dat wij in vrede kerst kunnen vieren. Kerstmis is bij uitstek een gelegenheid om samen te komen met dierbaren. Op deze wijze gedenken wij degenen die daar niet meer bij kunnen zijn."
Pin It
Bekeken: 3718x
https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/