Gemeente Alkmaar kent extra subsidie toe aan vier monumenten die te kampen hebben met pech of waarvan de kosten op dit moment zo hoog zijn dat de reguliere subsidie niet volstaat. Er gaat in totaal 134.000 euro naar de rijksmonumenten Bovenmolen G in de Schermer, het Zwarte Kerkje in Zuidschermer, de Doopsgezinde Vermaning in Noordeinde en naar het gemeentelijk monument De Telefooncentrale in Overdie.

Afgelopen zomer brak bij Bovenmolen G een wiek af en zorgde ook nog eens voor schade aan de kap. waarbij ook nog eens schade ontstond aan de molen zelf. De oorzaak was metaalmoeheid en dit wordt door de verzekering niet vergoed. De Schermer Molens Stichting startte een inzamelingsactie voor goed, ambachtelijk herstel, maar blijft nog ruim onder de benodigde 100.000 euro steken. Wachten vergroot alleen maar de schade, en daarom kent gemeente Alkmaar 32.000 euro toe.

Bij het Zwarte Kerkje ontstond bodemverzakking, waardoor de fundering ontzet raakte en er schade aan de muren en het dak ontstond. De fundering is hersteld, maar de gevolgschade nog niet. Deze is begroot op 130.000 euro. De gemeente legt 39.000 euro in.

De Doopsgezinde Vermaning ontvangt 21.000 euro voor herstel aan de dakvoet van de kerk en de vensters van de bijbehorende woning.

De Telefooncentrale, ontworpen door architect Tauber en in 2016 gemeentelijk monument geworden, behoeft nieuw buitenschilderwerk en herstel van kozijnen. Besloten is om de bestaande subsidies van een aantal jaren bij elkaar te gooien, zodat deze klussen in één keer geklaard kunnen worden. Het verhoogde bedrag is 42.000 euro.

"Het subsidiegeld is bedoeld voor het behoud van ons erfgoed", verklaart erfgoedwethouder Elly Konijn-Vermaas. "Erfgoed is het DNA van Alkmaar. Het heeft de gemeente gevormd en gemaakt tot wat het nu is. Daarom is het zo belangrijk om deze monumenten beschikbaar en beleefbaar te houden. Nu er aan het eind van het jaar financiële ruimte is, kunnen we deze bijzondere monumenten ondersteunen."

De bijdragen komen uit het gemeentelijke subsidiebudget voor onderhoud van beeldbepalende panden en van monumenten. Eigenaren kunnen jaarlijks aanspraak maken op respectievelijk 690 en 6.000 euro. Dit is 30 procent van de kosten die onder de regeling vallen. Bij deze uitzonderingen is ook 30 procent aangehouden.

Eerdere jaren werd al extra subsidie gegeven aan het orgel van de Lutherse kerk, de bouw van een carillon in de Grote Kerk van De Rijp. Recent werden nog bijdragen gedaan aan de restauratie van De Groene Zwaan in De Rijp en het herstel zuidtransept van de Grote Sint Laurenskerk. (foto: Fred Oudejans)
Pin It
Bekeken: 1880x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/