Eén nieuwe lokale partij heeft zich ingeschreven voor de Alkmaarse gemeenteraadsverkiezingen in maart: Vereniging Hart voor Vrijheid / Lijst30. Daarnaast heeft een herintreder zich aangemeld en dat is Progressief Alkmaar.

De inschrijving is nodig voor lokale partijen die nu geen zetel hebben of helemaal nieuw zijn.  Hart voor Vrijheid doet in zeven gemeenten door het land mee met kandidaten "die niet zwichten voor druk van machthebbers". HvV had daarbij een petitie opgezet voor een verbod op vaccinatie, tot definitieve goedkeuring door de EMA. Die goedkeuring is er gekomen.

Progressief Alkmaar werd in 2014 opgericht als lokale afsplitsing van de Socialistische Partij. Of eigenlijk was het de moederpartij SP die hén in de steek liet, vonden de kersverse PA-leden. Wijlen Mirjam Hamberg mocht door als wethouder, en de raadsleden waaronder Matt Delahaye ook. De partij ging in 2018 niet verder, maar wil nu dus weer terug de raadszaal in.

De volgende stap om mee te doen is om tussen 3 en 30 januari tenminste 20 ondersteuningsverklaringen te krijgen. Maandag 31 januari is de dag dat álle partijen die willen meedoen kandidatenlijsten moeten aanleveren. Inmiddels is bekend dat de SP en Forum voor Democratie ook voor Alkmaarse zetels gaan.
Pin It
Bekeken: 2364x