PvdA Alkmaar heeft met belangstelling de organisatie (Ont)regel de Zorg gevolgd. Hierin spannen zorgorganisaties, verzekeraars en gemeenten zich samen in om het papierwerk in de zorg te verminderen. Zo verstrekken gemeenten Rotterdam en Utrecht sinds kort Wmo-indicaties voor onbepaalde tijd aan mensen met toenemende of chronische aandoeningen. Dit zou de PvdA-fractie graag ook in Alkmaar zien, als dat nog niet gewoon is en doet een oproep aan het college.

Zonder beperkte tijdsduur hoeft de hele cyclus van intakes en administratie niet de telkens opnieuw doorlopen te worden. Dat scheelt iedereen veel tijd en de cliƫnt hoeft niet telkens opnieuw hun ziektebeeld uit te leggen.

In de jeugdzorg gebeurt het ook dat kortdurende indicaties worden gegeven, terwijl aannemelijk is dat deze niet zullen volstaan. Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft recent, mede op verzoek van de Tweede Kamer, een urgente oproep gedaan aan alle jeugdwethouders om hier soepeler mee om te gaan en het beleid aan te passen.

"Het standaard afgeven van een beschikking met een beperkte duur past niet binnen het uitgangspunt van de Wmo en de Jeugdwet, waarin de nadruk juist ligt op het bieden van maatwerk en rekening houden met het individu en diens situatie", aldus PvdA-raadslid Katinka Kerssens. "Zowel de Jeugdwet als de Wmo staan het werken met indicaties voor onbepaalde tijd ook gewoon toe, zo benadrukt het ministerie."

Kerssens vraagt het college om het aantal Alkmaarse indicaties in de Wmo en de Jeugdzorg voor langere of onbepaalde tijd voor mensen met een chronische of progressieve aandoening, en of dit aantal omhoog zou kunnen.
Pin It
Bekeken: 1876x