Medische mondmaskers lijken veel op de huis-tuin-en-keuken versie maar zitten heel anders in elkaar. En als het aan het landelijke Outbreak Managment Team ligt, gebruikt iedereen ze. Joost Verlaan, directeur van Afpro Filters in Alkmaar, pleit al lang voor gebruik van type-2 maskers. Niet zozeer omdat het goed is voor zijn bedrijf, maar omdat ook hij graag wil dat het leven zo snel mogelijk weer normaal wordt.

"De maskers lijken ontzettend op elkaar, maar het type-1 masker bestaat vaak uit kwalitatief mindere lagen", legt Joost Verlaan uit tegenover mediapartner NH Nieuws. "Bij een type-2 masker zijn de lagen anders opgebouwd en is met name de filterlaag van veel hogere kwaliteit. Die vangt de kleine deeltjes veel beter op en ze zijn ook getest door een onafhankelijk laboratorium. Het ademt wat zwaarder, maar beschermt ook veel beter. We verlangen er met z'n allen naar dat we meer vrijheid krijgen en als dit dan de prijs is en er meer mogelijk is, dan is dat het meer dan waard."

"Wij pleiten al heel lang voor het gebruik van een beter type mondmasker", vervolgt Verlaan. "Ik denk dat die communicatie duidelijker had gekund. Het is wel zo dat we twee jaar geleden een groot tekort hadden aan materialen om mondmaskers te maken. Toen lag het meer voor de hand om een masker van lagere kwaliteit te gebruiken, maar we hadden wel veel eerder kunnen overschakelen."

De directeur maakt zich geen zorgen dat er een tekort aan medische maskers komt als de vraag explosief stijgt: "Wij produceren in een week tijd bijna een half miljoen type-2 mondkapjes. Er is dus in Nederland echt genoeg aanbod. Een tijd geleden dachten we dat we dat we onze machines in de mottenballen konden stoppen, maar daarna komt er weer een nieuwe variant waardoor de vraag weer omhoog schiet."

Op de vraag of zijn bedrijf goed verdient aan mondmaskers zegt Joost Verlaan: "Nee nee, het is minder dan 5 procent van onze totale omzet. We maken al meer dan 40 jaar luchtfilterinstallaties voor onder andere ziekenhuizen en scholen, dit doen we er echt bij. We zijn in eerste instantie begonnen om ervoor te zorgen dat we genoeg mondkapjes voor de medische zorg konden produceren. Ik zou heel blij als we hiermee kunnen stoppen. Het doel is dat we weer een samenleving hebben waarin we vrij kunnen leven."
Pin It