Het Alkmaarse college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de voordracht van Maria Barnas als nieuwe stadsdichter. De 48-jarige Bergense is schrijver, dichter en beeldend kunstenaar. Ze zal niet alleen voor de stad dichten, maar ook de dichtkunst promoten, meewerken aan literaire initiatieven en nieuwe ontwikkelen. "Ik verheug me op haar eerste dichtregels", laat burgemeester Anja Schouten weten.

“Alkmaar heeft een mooie traditie in de dichtkunst met bekende dichters zoals Geertruida Bosboom Toussaint, Joost Zwagerman en Hans Tentije. Maria Barnas past volgens mij heel goed in dit rijtje", stelt burgemeester Schouten. "Op dit moment gebeurt er al veel in Alkmaar. Er is een uitgebreid netwerk van verschillende initiatieven. Ook zijn er nieuwe ontwikkelingen van jonge dichters en makers. Ik denk dat het Maria Barnas met haar ervaring en kwaliteiten hier een waardevolle bijdrage aan kan leveren."

Maria gaat zich inzetten om poëzie meer onder de aandacht te brengen en meer zichtbaar te maken in Alkmaar. Ook wil ze daarbij graag samenwerken met bestaande initiatieven en bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen. “Ik wil op zoek gaan naar onverwachte plekken om poëzie te laten opduiken. Alle suggesties zijn welkom! En ik zal Alkmaar en de Alkmaarders een gezicht geven in mijn werk."

Maria Barnas is geboren in Hoorn en woont in Bergen. Ze onderzoekt in haar gedichten, sculpturen en films hoe woorden en beelden samenhangen en botsen. De waarneming staat steeds centraal in haar werk. Ze publiceerde drie romans en meerdere dichtbundels. Haar poëziedebuut 'Twee zonnen' (2003) werd bekroond met de C.Buddingh’-prijs. In 2009 ontving Maria de J.C. Bloemprijs voor 'Er staat een stad op'. In 2005 verscheen 'Binnenzee, een wandeling in dichtvorm'. In 2013 volgde 'Jaja de oerknal', bekroond met de Anna Bijns Prijs. Haar meest recente dichtbundel is 'Nachtboot' (2018). In mei verschijnt haar nieuwe bundel 'Diamant zonder r', over de vraag of je thuis kunt zijn in (een) taal.

Maria was van 2007 tot 2010 columnist voor het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad en schrijft voor dezelfde krant over poëzie. Daarnaast is zij redacteur van literair tijdschrift De Gids en als adviseur verbonden aan de Rijksakademie, Amsterdam. In 2015 werd zij benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten.
Pin It
Bekeken: 2202x
http://web.upgriplk.ac.id/slot-demo/ https://disdukcapil.rajaampatkab.go.id/demo-pg-soft/ https://ptun-bandung.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://pbj.banggaikab.go.id/slot-gacor-maxwin/ https://jdih.kepahiangkab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://simmagang.polinema.ac.id/logs/slot-demo-pragmatic/ https://setwan.klaten.go.id/slot-mahjong/ https://kkn.uniga.ac.id/slot-demo/ https://balongbendo.sidoarjokab.go.id/slot-demo-gratis/ http://simrsud.pasamankab.go.id/slot-demo/ https://klinik.bonebolangokab.go.id/pola-slot-maxwin/ https://sinona.luwukab.go.id/slot-demo/ https://berita.bonebolangokab.go.id/slot-demo/ http://sepedabaja.gorontalokab.go.id/slot-demo/ https://www.malkelapagading.com/slot-gacor-online/ https://srv-inlislite.unsulbar.ac.id/demo-pg-soft/ https://simpeg.rsudibnusina.gresikkab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://inlislite.kalselprov.go.id/slot-demo/ https://bappedalitbang.kaltaraprov.go.id/slot-demo-pgsoft/ http://webgis.sinjaikab.go.id/slot-demo/ https://konsultasi.ulp.banjarbarukota.go.id/slot-demo/ https://jdih.baubaukota.go.id/assets/demo-slot/ https://stptrans.com/slot-server-luar-negeri-gacor/ https://perpus.menpan.go.id/slot-demo/ http://simpeg.ampta.ac.id/slot-demo-pgsoft/ https://intercafe.ipb.ac.id/slot-demo/ http://inlislite.vapt.blitarkota.go.id/vendor/akun-demo/ http://inlis.kulonprogokab.go.id/inlislite3/slot-demo/ https://dakota76play.azurefd.net/ https://inlis.mojokertokab.go.id/digitalcollection/slot-demo/ http://el1brary.samosirkab.go.id:415/demo-pgsoft/ https://perpustakaan.palangkaraya.go.id/slot-demo/ https://perpus.oganilirkab.go.id/assets/demo-pg-soft/ https://www.backlinesoccer.com/ https://8.215.25.20/ https://147.139.168.127/ https://95.111.193.102/ https://stickyriceles.com/ https://usaklub.moe/ https://mpored.moe/ https://matane.sgp1.cdn.digitaloceanspaces.com/demo/slot-demo-gates-of-olympus.html https://oconnellstbistro.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/