De boerderij waar vorige week zes dode en tien zeer verwaarloosde Schotse Hooglanders zijn gevonden, blijkt een zorgboerderij in de Schermer te zijn. De eigenaar is nog geen twee jaar geleden veroordeeld omdat de dieren niet goed werden verzorgd. Buren spreken er schande van, maar de eigenaar ontkent dat er sprake is van dierenverwaarlozing, zo meldt mediapartner NH Nieuws.

Een week terug troffen inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een treurige situatie aan op de boerderij. Zes Schotse Hooglanders lagen dood in de stal en drie waren er zó slecht aan toe dat een dierenarts ze alsnog uit hun lijden moest verlossen. Zeven van de dieren konden worden gered. "Ze stonden tot aan de knieën in uitwerpselen en modder en er was weinig tot geen voer en water beschikbaar", schrijft de economische politierechter in het vonnis.

Naast dat de eigenaar de zeven dieren die nog leven kwijt is, krijgt ze een boete van 1.000 euro. Ze studeerde dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit en is een bekende van de autoriteiten. Bijna twee jaar geleden werden 20 Schotse Hooglanders bij haar in beslag genomen omdat ze slecht werden verzorgd. "Het was een trieste bedoening". De vrouw was destijds zelf niet bij de rechtszaak.

Maar er speelt meer dan verwaarlozing van dieren. In juli 2019 werd een wietplantage met ruim 1.600 planten ontdekt op het terrein. Toenmalig burgemeester Piet Bruinooge sloot de stolpboerderij voor zeker een half jaar. De eigenaren van de zorgboerderij, waar kinderen tot een jaar of 14 dagbesteding krijgen, ontkennen nog altijd te hebben geweten van de wietteelt. "We moesten ten onrechte verhuizen". Een rechtszaak om de gemeente Alkmaar de opgelopen schade, volgens de familie 60.000 euro, te laten vergoeden, liep echter op niets uit.

Toen mediapartner NH Nieuws poolshoogte ging nemen bij de boerderij viel direct op dat het er vol ligt met bouwmaterialen, speeltoestellen en containers. Op de containers staan mysterieuze teksten op die gericht zijn aan de voormalige burgemeesters Bruinooge en Roemer en overheidsinstanties (zie foto).

De moeder van eigenaar beloofde NH Nieuws later 'hun kant van het verhaal te vertellen'. Maar na meerdere dagen bellen en appen lukt het maar niet om een afspraak te maken. Uiteindelijk wordt er via mail gereageerd: "Het is beslist niet waar dat de dieren niet genoeg voedsel en water kregen." staat in de mail. Waarom er dan toch zes dode koeien zijn gevonden, wist ze niet. "We hebben bloed afgenomen van een dood kalf en laten dat nu onderzoeken. De NVWA doet dat namelijk niet en dat vinden wij vreemd."

Volgens de vrouw probeert de overheid de familie op de 'meest misselijke en idiote manieren' dwars te zitten. Het zou allemaal zijn begonnen toen de wietplantage op hun erf werd gevonden: "De politie heeft grove fouten gemaakt toen, en was erop gebrand om ons te pakken. De boerderij werd gesloten omdat er spullen voor wietteelt zouden liggen, maar er is geen enkele foto genomen daarvan, waardoor er geen bewijs is. Was het fotorolletje op misschien, nadat elk hoekje van de bouwkeet waar de wiet werd gevonden was gefotografeerd?"

Ook spreekt de moeder van de eigenaar over een vernietigend rapport over de zorgboerderij, dat zou zijn opgemaakt door controleurs van de gemeente Alkmaar "Niemand heeft dat rapport ooit gezien, en zelfs onze advocaat heeft het na meerdere keren vragen niet gekregen. Zoals ik al zei: je kunt er een boek over schrijven, en wat ons betreft komt dat boek er op een dag."

Omwonenden die anoniem willen blijven namen meerdere keren contact op met overheidsinstanties om melding te maken van dierenverwaarlozing. Ze zijn geschokt door de vondst van dode dieren. "Het is echt schrijnend wat daar gebeurt", vertelde een van hen. "Ik ben zelf een keer over het hek gesprongen om een baal hooi open te trekken om de dieren te voeren. Het was verschrikkelijk. Die balen stonden voor het hek, maar de dieren konden er niet bij en waren inmiddels begonnen om de bomen kaal te vreten. Deze mensen mogen nooit meer dieren houden."

Ook een andere omwonende ziet al heel lang dat het niet goed gaat op de boerderij. "Als je ook ziet dat je zoveel koeien op zo’n klein lapje grond houdt, weet je dat dat niet kan. Ze vangen daarnaast ook nog kinderen op. Wie laat zijn kinderen daar nu tussen de kadavers en de andere teringzooi spelen? Dan heb je echt een gaatje in je hoofd."

De politie wil op dit moment niet meer informatie geven dan dat er meerdere processen verbaal zijn opgemaakt. Ook de NVWA geeft weinig prijs. Wel liet de autoriteit weten dat de andere dieren op het terrein wel voldoende eten en drinken hadden. "Ze waren in voldoende conditie en konden dus niet door ons meegenomen worden. Het bedrijf is onder verscherpt toezicht geplaatst en we blijven het welzijn van de dieren controleren."
Pin It