Bij de omstreden zorgboerderij in Grootschermer was dinsdagochtend een grote inval gaande. Hierbij zijn vijf paarden, vier alpaca's en twee hangbuikzwijntjes in beslag genomen. Het is dezelfde boerderij waar kortgeleden zes dode en tien zwaar verwaarloosde Schotse Hooglanders werden aangetroffen. Naast de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn ook Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Omgevingsdienst Noord-Holland Noord en de gemeente Alkmaar op het erf aanwezig.

Millieuagent Emiel Nota meldt dat de instanties in eerste instantie naar de zorgboerderij gingen voor een hercontrole. "We wilden zien of ze nu goed verzorgd worden. Daarnaast zijn we hier met een aantal partners voor milieuovertredingen op het terrein." De conditie van de dieren leidde ertoe dat ze in beslag zijn genomen. Op 14 januari namen de politie en de NVWA de nog levende Schotse Hooglanders al in beslag.

Op die dag stuitten de politie en de NVWA op een 'treurige situatie' op de zorgboerderij voor kinderen tot rond 14 jaar. Zes runderen lagen dood in hun stal, drie beesten waren er zo slecht aan toe dat de dierenarts ze uit hun lijden moest verlossen. Zeven dieren konden worden gered. "Ze stonden tot aan de knieën in uitwerpselen en modder en er was weinig tot geen voer en water beschikbaar", aldus de NVWA. De NVWA meldde toen aan mediapartner NH Nieuws dat er nog andere dieren op het erf waren, maar dat die niet in beslag konden worden genomen omdat ze in goede conditie waren.

De eigenaar van de boerderij, die volgens haar LinkedIn-pagina dierwetenschappen studeerde aan de Wageningen Universiteit, ging al eerder de fout in: in 2020 werden 20 verwaarloosde Schotse Hooglanders in beslag genomen. "Het was een trieste bedoening", aldus de economische politierechter. De eigenaar kreeg een boete van 1.000 euro. In 2019 ontdekte de politie een grote wietplantage in de bouwkeet op het terrein. Toenmalig burgemeester Piet Bruinooge sloot de stolpboerderij voor zeker een half jaar, ook al stelde de eigenaar niets te hebben geweten van de hennepkwekerij.

Mediapartner NH Nieuws sprak vorige week met omwonenden, die allemaal hetzelfde verhaal vertellen: ze hebben meerdere keren aan de bel getrokken bij overheidsinstanties om melding te maken van de situatie. "Het is echt schrijnend wat daar gebeurt", vertelde een van hen. De moeder van de eigenaar ontkent dat de Schotse Hooglanders niet goed verzorgd werden. Volgens de vrouw probeert de overheid de familie op de 'meest misselijke en idiote manieren' dwars te zitten. Het zou allemaal zijn begonnen toen in 2019 de wietplantage op hun erf werd gevonden.
Pin It
Bekeken: 2496x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/