Gemeente Alkmaar heeft bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord vergunning aangevraagd om nesten van een drietal meeuwensoorten over korte afstanden te mogen verplaatsen, als er sprake is van 'essentiële overlast'. Het gaat om nesten van de kleine mantelmeeuw, zilvermeeuw en stormmeeuw. Daarnaast is ook vergunning aangevraagd voor het mogen verwijderen van nesten van de kleine mantelmeeuw.

Vorig jaar is een nulmeting gedaan om uit te vinden waar meeuwen in de gemeente essentiële overlast veroorzaken. Dat is overlast die hinderlijk is voor de volksgezondheid of openbare veiligheid. Daarbij is gebruik gemaakt van een in 2020 opgestelde 'escalatieladder'. Deze ladder biedt richtlijnen voor ecologisch deskundige om bij iedere overlastmelding te bepalen of actie nodig is en zo ja welke. De nulmeting wees onder andere uit dat 90 procent van de meldingen komt uit woonwijken en voor 10 procent vanaf bedrijventerreinen.

Om te garanderen dat meeuwenpopulaties niet achteruit gaan door preventieve wering, verplaatsing of verwijdering, maakt de gemeente broedgedoogzones van drie bij meeuwen populaire bedrijventerreinen. Het gaat om de bedrijventerreinen Boekelermeer, Oudorp en Beverkoog. Daarnaast worden de daken bij de Drukkerij en de Letterbak geoptimaliseerd voor nesten.

Bedrijven in gedoogzones hebben wel de vrijheid om preventieve maatregelen te nemen op plekken waar meeuwen echt overlast veroorzaken voor de bedrijfsvoering. Ook kunnen ze gewoon melding van overlast doen en dan zal aan de hand van de escalatieladder worden bepaald wat te doen.

De gemeente verwacht nog voor het aanstaande broedseizoen een oordeel van de Omgevingsdienst.
Pin It
Bekeken: 1901x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/