Bovenmolen G in Schermerhorn heeft zijn wieken weer terug. Vorig jaar zomer brak een van de twee roeden (een deel van de molenwiek) af terwijl de wieken draaiden. Donderdagochtend werden de roeden met behulp van een kraan in de molenkap gehesen. "Het plaatje is zo meteen weer helemaal compleet", aldus molenaar Fred Oudejans.

Dat een van de roeden in juli afbrak, kwam voor molenaar Fred Oudejans als een complete verrassing. Metaalmoeheid bleek uiteindelijk de oorzaak. "Het ene moment was er niets aan de hand", vertelde hij al eerder. "Na een paar minuten keek ik op en zag de molen er ineens heel anders uit. Toen was het al gebeurd. We hopen dat deze effe langer meegaan" Want de roede die vorig jaar afbrak was 25 jaar oud. "We dachten dat die het nog wel een tijdje vol zou houden maar het materiaal bleek toch te licht te zijn in verhouding tot de grootte van de molen."

Om voorlopig weer een tijdje vooruit te kunnen, worden de nieuwe wieken nu niet meer gelast maar met klinknagels vastgezet. "We gaan nu eigenlijk terug naar de traditionele manier van geklonken roeden. Er zit nu geen lasnaadje in. Er zijn geklonken roeden die dik honderd jaar oud zijn." De totale kosten van de operatie bedragen honderdduizend euro. Op allerlei manieren werd geprobeerd om het bedrag bij elkaar te krijgen. Zo deed de stichting Schermer Molens onder andere mee aan de molenprijs. "We kwamen helaas net een paar honderd stemmen te kort", vertelt Ruud van Lier van de stichting Schermer Molens.

Dankzij geld uit het reservepotje van de Stichting Schermermolen en een extra subsidie van de gemeente Alkmaar gaat de molen half februari weer draaien. "De latten en de borden moeten er natuurlijk nog in maar als dat klaar is dan kunnen we weer draaien en is het plaatje weer helemaal compleet."
Pin It