Wooncorporatie Woonwaard en HVC Groep willen huurwoningen in de Alkmaarse wijken Huiswaard-1 en Muiderwaard aansluiten op het HVC-warmtenet. Het idee is om ook koopwoningen te koppelen, maar volgens een peiling van de gemeente is er nog weinig enthousiasme. Eigenaren willen eerst meer weten, vooral over de kosten. Dat blijkt uit antwoorden van het college van B&W op vragen van de VVD-fractie.

Woonwaard en HVC Groep hebben inmiddels rijkssubsidie aangevraagd voor uitbreiding van het warmtenet naar Huiswaard-1 en Muiderwaard. De gemeente heeft vooral een coördinerende en verbindende rol in het project. Zo was er op 18 januari een informatieavond voor alle bewoners met een peiling onder woningeigenaren over verduurzaming, aardgasvrij wonen, na-isolatie en aansluiting op het warmtenet.  Het college: "Als reactie kwam naar voren dat een zeer grote meerderheid eerst meer informatie wil ontvangen over de mogelijkheden voor verduurzaming alvorens een keuze te (kunnen) maken."

Volgens een eerste schatting kost aansluiting op het warmtenet per woning 18.000 tot 37.000 euro, afhankelijk van het type woning, de locatie en de nodige aanpassingen in de woning. En alle kosten zouden worden doorberekend aan de woningeigenaren; de rijkssubsidie geldt alleen voor huurwoningen.

"Uiteindelijk beslissen de particuliere woningeigenaren zelf op welke manier zij hun woning aardgasvrij maken, welke investeringen zij doen vanuit eigen middelen of met externe financiering", vult het college aan. Want van het gas af moet iedereen uiteindelijk, zo staat in het Klimaatakkoord.

Woonwaard en de andere Alkmaarse wooncorporaties investeren dit jaar bij elkaar rond 21 miljoen euro aan onderhoud en verduurzaming van woningen. Gemeente Alkmaar telt bij zo'n 52.000 woningen, waarvan 40 procent huur, dus complete verduurzaming is financieel een gigantische kostenpost.
Pin It
Bekeken: 2288x
https://ee.itk.ac.id/data/