Op 14, 15 en 16 maart worden in heel het land gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Tot en met maandag konden politieke partijen hun kandidatenlijst inleveren en in gemeente Alkmaar hebben vijftien partijen dat gedaan. Er zijn totaal 39 raadszetels te verdelen.

Mogelijke nieuwkomers in de raadszaal zijn Forum van Democratie en Hart voor Vrijheid. Potentiƫle herintreders zijn de Socialistische Partij en Progressief Alkmaar. De SP verdween nog geen half jaar na de verkiezingen in 2014 uit de raad, omdat de partijleden als Progressief Alkmaar verder gingen uit onvrede over het landelijke partijbestuur. Er wordt op personen wordt gestemd, dus zij mochten hun zetels behouden. PA stopte echter aan het eind van de raadsperiode.

Op alfabetische volgorde zijn de andere meedingende partijen: BAS, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Leefbaar Alkmaar, OPA, PvdA, PvdD, SPA en VVD. Na een mislukte poging in 2018 om zetels te veroveren doen DENK, de Democratische Partij Alkmaar en de Partij voor Iedereen niet opnieuw mee.

Het Centraal Stembureau buigt zich nu over de kandidatenlijsten om de geldigheid daarvan vast te stellen. Vrijdag vanaf 10:00 uur wordt in een openbare vergadering de kieslijst met de partijen bekendgemaakt. Deze vergadering is live te volgen via YouTube.

Meer info op alkmaar.nl/verkiezingen.
Pin It
Bekeken: 1920x