In een subsidieaanvraag die de gemeente Alkmaar heeft ingestuurd naar het Rijk voor het waterstofproject De Groene Walvis in De Rijp staat zoveel verkeerde informatie, dat het neerkomt op valsheid in geschrifte. Dat stelt de lokale partij Leefbaar Alkmaar op hun website. De aanvraag is op onjuiste gronden gestoeld en dat is 'buitengewoon laakbaar en mogelijk zelfs strafbaar,' zo valt daar te lezen.

Leefbaar Alkmaar stuurde vrijdag een persverklaring, waarin het meldt de zijde te kiezen van de tegenstanders van het project-initiatief van de Energie coöperatie De Groene Walvis. Het college heeft zich wel achter de energiecoöperatie geschaard en diende namens de initiatiefnemers een subsidieaanvraag in van € 5,6 miljoen euro bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In de aanvraag staat dat het de bedoeling is om beide dorpen Graft en De Rijp van het aardgas af te halen.

Leefbaar Alkmaar valt vooral over de voorstelling van zaken in de subsidieaanvraag van het brede draagvlak dat er in de dorpen zou bestaan om als een van de eersten van het aardgas af te gaan. De partij neemt het het gemeentebestuur kwalijk dat het die steun onder de inwoners veel te rooskleurig voorstelt.

De tegenstanders vrezen bovendien de verplichte investering voor elke huiseigenaar en de monopoliepositie die zou ontstaan als het waterstofproject met De Groene Walvis van de grond zou komen. De inwoners van Graft en De Rijp zouden voor hun energieinkoop dan zijn aangewezen op de energiecoöperatie. Die zou nu nog maar 100 leden hebben, terwijl er 2200 huishoudens zijn in Graft en De Rijp. Lijsttrekker John Hagens stelt met veel bewoners te hebben gesproken die allemaal tegen zijn: "De gemeente zuigt uit zijn duim dat er maar weinig tegenstanders zijn. Die mensen worden nu onheus bejegend. Ik vind het schandalig wat er nu gebeurt. De overheid is hier niet integer en onbetrouwbaar".

Leefbaar Alkmaar wil dat de subsidie-aanvraag wordt ingetrokken. "Het college moet zich eerst maar eens beraden op de vraag of dit nu wel de juiste weg naar het gewenste resultaat is". Lijsttrekker Hagens vreest dat de waterstoftrein niet meer is te stoppen als de miljoenensubsidie eenmaal is verleend. "Bezint eer je begint, is ons advies."
Pin It
Bekeken: 2003x
https://ee.itk.ac.id/data/