Maandag vierde IJsbaan De Meent in Alkmaar de vijftigste verjaardag. Precies vijftig jaar geleden - op 14 februari 1972 - startte de ijspret op de kunstijsbaan in de Alkmaarse westrand. Het feestje werd opgeluisterd met de komst van sportwethouder Pieter Dijkman en de schaatslegende Ard Schenk, wereldkampioen bij de profs. De week voor de opening van de Alkmaarse ijsbaan in 1972 had hij net drie gouden Olympische plakken gewonnen op de Winterspelen in het Japanse Sapporro. De Nederlandse schaatsgekte hield daarna nooit meer op.

Ard Schenk woont tegenwoordig in Bergen en komt nog regelmatig een baantje trekken op de Alkmaarse ijsbaan. Volgens is het geen toeval dat Alkmaar een ijsbaan kreeg: "De Meent is min of meer ontstaan doordat Nederland goede schaatsers had. Overal ontstonden na de Nederlandse successen initiatieven om ijsbanen op te richten, te beginnen met de Jaap Edenbaan in Amsterdam." Schaatsliefhebbers voerden actie om ook in Alkmaar een kunstijsbaan te krijgen. Vanaf 1966 werd eraan getrokken, en dat had uiteindelijk succes.

Jos van der Werf was 41 jaar ijsmeester bij De Meent, en vond zelfs nog de offerte in de archieven van de offerte voor de bouw: "Ze konden indertijd voor 615.000 gulden de ijsbaan bouwen" Ook de eerste toegangsbewijzen werden teruggevonden. "Voor een gulden kon de jeugd toen al de ijsbaan op. Volwassenen betaalden drie gulden en voor een tienrittenkaart 27,50 gulden".

Wethouder Dijkman van Sport, zelf een fanatiek hardloper en liefhebber van natuurijs, blikte terug op de eerste 50 jaar: "De beelden van 50 jaar geleden zijn inmiddels nostalgische beelden. 50 jaar geleden was een kunstijsbaan echter modern en innovatief. Dat is deze baan nog steeds. Met ruim 150.000 bezoekers per jaar, zowel recreanten als topsporters, heeft De Meent een belangrijke functie voor Alkmaar".

Dijkman is er trots op dat succesvolle schaatsers zoals Koen Verweij en Irene Schouten hier werkten aan hun succes. Ook is de openlucht kunstijsbaan het toneel voor grote schaatswedstrijden op de baan. Irene Schouten behaalde begin januari hier op de baan nog haar Kampioenstitel tijdens het NK Marathon Schaatsen. De volgende staat gepland op 26 februari: het NK Supersprint en Pure sprint.
Pin It