Donderdag is het project ‘Biodiversiteit op het boerenerf' gestart bij 25 agrariërs in gemeente Alkmaar. Wethouder Robert te Beest verzorgde de aftrap door samen met boer Joost Stroomer een nestkast aan de schuur te plaatsen bij zorgboerderij Polderpracht in Oterleek. Het project wordt uitgevoerd door de agrarische natuurvereniging Water, Land en Dijken in opdracht van gemeente Alkmaar.

De 25 deelnemers worden bezocht door een veldcoördinator, die na een erfscan eenvoudige maatregelen adviseert. Bijvoorbeeld plaatsing van nestkasten, vleermuiskasten, insectenhotels, bloemrijke overhoekjes, struiken, (fruit-)bomen en heggen. De agrariër bepaalt welke maatregelen hij wil nemen. Materialen zoals de kastjes en insectenhotels worden met enthousiasme gemaakt door cliënten van Landzijde op de zorgboerderijen van de stichting.

Wethouder Robert te Beest: "Onze ambitie is om de biodiversiteit in Alkmaar te versterken. Op verschillende manieren werken we daar aan, zowel in het landelijk gebied als in de stad en dorpen. Ik ben trots op de grote betrokkenheid en inzet van de Alkmaarse agrariërs voor biodiversiteit. De maatregelen die ze de komende tijd op hun erven uitvoeren, dragen bij aan meer leefruimte voor dieren als insecten, egels, vleermuizen, tuinvogels en boerenzwaluwen. Belangrijk en om blij van te worden.”

De aftrap van het natuurproject bij Polderpracht ging gepaard met een veldbezoek voor vertegenwoordigers van stichting Landzijde, LTO-afdeling Land van Leeghwater en stichting Animo. Boer Joost Stroomer gaf een rondleiding, onder andere langs de fruitbomen en het bijenlint die er al zijn. Hij vertelde dat de erfscan uitwees dat de biodiversiteit bij Polderpracht beter kan, bijvoorbeeld door aanleg van struiken, een takkenril, een kleine amfibiepoel, nestkasten of een insectenhotel.

Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 'Water, Land & Dijken' (WLD) is een collectief van boeren, vrijwilligers en burgers, die samen het landschap behouden en beheren. Het werkgebied beslaat een groot deel van het Nationaal Landschap Laag Holland, dat ligt in de driehoek Alkmaar, Hoorn en Amsterdam. Meer op waterlandendijken.nl. (foto: Fotostudio Wick Nazijl)
Pin It
Bekeken: 2617x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/