Terwijl lokale partijen geen cent subsidie ontvangen voor hun verkiezingscampagnes, pikken lokale afdelingen van landelijke partijen een graantje mee van de 25 miljoen euro overheidssubsidie voor de moederpartijen. Er klinkt steeds meer weerstand vanuit de lokale politiek. Ook Belangen Alkmaarse Samenleving (BAS) is uitgesproken.

"Al jaren vragen lokale partijen om een bijdrage vanuit Den Haag, maar helaas zonder succes", laat BAS-lijsttrekker Ben Bijl weten. "Waarschijnlijk willen de landelijke partijen ons klein houden, maar dat lukt ze niet want ook deze keer staan lokale partijen op voor in de peilingen voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen."

Landelijke partijen hebben al het voordeel dat ze bekendheid genieten en bekende kopstukken in kunnen zetten bij gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast zetten ze hun pr-bureaus in. Lokale partijen moeten hun eigen boontjes doppen. Lokale politici krijgen steun van onder andere Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De VNG en andere organisaties hebben Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken meermalen opgeroepen om een regeling te treffen.

De geluiden vanuit Den Haag zijn inmiddels hoopgevend. Voor de vakantie sprak een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer zich uit voor subsidie voor lokale partijen. Kamerleden Renske Leijten (SP) en Khadija Arib (PvdA) dienden een amendement in voor de Wet financiering politieke partijen (Wfpp). De precieze invulling is nog niet duidelijk. Binnenkort wordt het plenaire debat afgerond.
Pin It
Bekeken: 2451x
https://ee.itk.ac.id/data/