Stedelijk Museum Alkmaar en ABC Huis, de combinatie van Bibliotheek Kennemerwaard en Artiance, bundelen de krachten voor een grootschalige renovatie. Onder de noemer ‘De Nieuwe Overdekte’ willen de partners het gebouw verhogen en herinrichten voor mooiere tentoonstellingen, meer activiteiten en voor horeca. Erna Winters, directeur van het ABC Huis, hoopt dat de renovatie over zes jaar kan starten.

Het bestaande gebouw is 20 jaar oud en zo'n 10 jaar geleden nog uitvoerig heringericht, maar het museum en het ABC Huis willen met de tijd mee. "Wat we zien is dat er in de samenleving meer vraag is naar bibliotheken en meer faciliteiten in het sociale domein. Er is behoefte aan meer groepen en activiteiten. En als er meer mensen naar het centrum komen, heeft dat ook weer economische spin-off", legt Winters uit.

Eva Groentjes, marketingmanager van het Stedelijk Museum: "Om de rol van Alkmaar als culturele hoofdstad van de regio te kunnen blijven vervullen, is het noodzakelijk om het huidige gebouw  te vernieuwen en uit te breiden naar een  innovatieve, toekomstbestendige  landmark". Museumdirecteur Patrick van Mil voegt toe dat er dan ook winst gemaakt kan worden: "Op dit moment hebben we weinig mogelijkheden om er nog iets aan over te houden. Met de uitbreiding komt er horeca bij en kunnen we ruimten verhuren."

Uitbreiding is nu nog geen noodzaak, maar voor deze is gerealiseerd, is het misschien al wel 2030. ABC Huis-directeur Erna Winters vertelt dat het project zal worden gepitched bij het nieuwe college van Alkmaar. "We hebben sterke hoop dat het de komende vier jaar wordt meegenomen in de plannen van de gemeente. In zes tot acht jaar willen we de boel echt kunnen gaan vernieuwen". Directeur Patrick van Mil is iets optimistischer over het tijdsbestek, maar weet ook dat er meerdere jaren nodig zijn voor grote publieke projecten, zeker in deze tijd met personeelstekorten en schaarste aan materialen.

Hoeveel de renovatie gaat kosten is nog niet duidelijk, maar enkele miljoenen zal het volgens Winters wel worden. Daar krijgt Alkmaar dan wel een opgefrist gebouw met 2.000m2 extra oppervlak voor terug. Het pand krijgt puntdaken om in het stadsbeeld te passen en houten gevels die aansluiten bij de traditionele houtbouw in Noord-Holland. Achter vergrote glazen plint komen naast de museumwinkel een 'kosmopolitisch' grand-café en twee expositieruimten voor hedendaagse kunst en een 'cross-over programmering'. De grote museumzaal krijgt daglicht vanuit het dak. In de bibliotheek komt meer ruimte voor het medialab, een leer- en ontwikkelplein, voor studieplekken en voor lezingen, voorlezen en debatten. Artiance krijgt grotere oefenruimten, een opnamestudio en een creatieve werkplaats.

Het ontwerp is van het vermaarde architectenbureau Mecanoo van Francine Houben. Mecanoo is ook ontwerper van het huidige gebouw aan het Canadaplein. Het bureau is vooral bekend van de bibliotheek van New York, Centre of the Arts in Taiwan, Library of Birmingham en de TU Delft.

Hoe de dagelijkse gang van zaken zal worden voortgezet tijdens de verbouwing moet nog worden uitgezocht. Voor de bibliotheek en Artiance ziet directeur Erna Winters wel mogelijkheden, bijvoorbeeld in andere vestigingen. Voor het museum verwacht ze grotere wel uitdagingen. "Dat wordt wel een lastig verhaal". Directeur Patrick van Mil maakt zich nu nog weinig zorgen en verwacht dat er op termijn wel oplossingen komen.

Meer informatie is te zijner tijd vinden op stedelijkmuseumalkmaar.nl.
Pin It
Bekeken: 3680x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/