“Zo blij dat het ijskoud was”. Het kwam uit de grond van zijn hart. Lute, een ex-dakloze uit Alkmaar verzorgde de kick-off van het Reakt-project 'Welkom in mijn Wereld', waar burgemeester Anja Schouten en wethouder Robert te Beest aan deelnamen. Hij nam de twee mee langs plekken waar daklozen zoal verblijven, ook als het stervenskoud is. De rondwandeling is nu voor iedereen te boeken.

"Burgemeester en wethouder schuifelden met hun voeten om ze warm te houden en doken wat dieper weg in hun jas. Ik dacht toen: Ja, dat hebben wij ook. Dag en nacht, we worden koud tot op het bot", blikt Lute terug. Hij herinnert zich maar al te goed hoe het voelt. “Na mijn scheiding raakte ik verslaafd aan alcohol. Het ging van kwaad tot erger. Je probeert er tegenin te gaan, maar instanties keken naar de regels en niet naar de mens. Ik werd niet gezien als volwaardige burger, had geen perspectief meer. Daardoor ging ik mezelf meer en meer afsluiten voor de maatschappij.”

Lute kreeg de knop om dankzij hulpvaardige mensen. “Ik kreeg weer het gevoel dat ik er mag zijn, kreeg steun en dat is heel belangrijk. Ik liet me opnemen, werd clean. Na een behandeling sta je weer buiten en dan begint het pas. Je moet een totale nieuwe start maken. Via Housing First kreeg ik een woning. Dat gaf rust, zodat ik kon bouwen aan een nieuwe toekomst. Als ik ergens mee zit, heb ik nu een vraagbaak.”

Alkmaar kent tientallen daklozen. Housing First is een van de partijen die hen een dak boven het hoofd probeert te geven. Alleen dat al scheelt heel veel stress. Daarna wordt gewerkt aan andere problemen.

“Ik werd letterlijk hun wereld ingetrokken tijdens de wandeling”, vertelt Robert te Beest. “Zij zijn ook inwoners van Alkmaar. Ze hebben alleen pech gehad, krijgen stigma’s opgeplakt en worden mede daardoor als tweederangsburgers gezien. En dat is niet terecht. Alkmaar is een sociale stad en daarom doen we kneiterhard ons best om deze mensen te helpen".  Ex-dakloze Jan zorgde voor de muzikale omlijsting van de kick-off.

Doorbreken van stigma’s is een van de doelen van 'Welkom in mijn Wereld'. Onderdeel van het project zijn vijf filmpjes waarin ex-daklozen hun indringende verhaal vertellen, met daarin aanleidingen die misschien wel iedereen zou kunnen overkomen.

Lute: “Met de filmpjes krijgt de dakloze en zijn verhaal een gezicht. Het geeft in inkijkje in het leven van een dakloze, vandaar ook de titel. Samen met andere ex-daklozen nemen we geïnteresseerden mee in onze verhalen en krijg je een rondleiding langs de plekken in Alkmaar waar we veel verbleven in die tijd. We willen als ambassadeurs voor dak- en thuislozen zijn, dat ze gezien en gehoord worden, zodat zij ook een kans krijgen om hun leven weer op de rail te krijgen". Collega en ex-dakloze Ron: “Het leven verliep voor ons anders dan van tevoren gedacht, maar dat maakt ons nog geen tweederangsburgers!”

Meer over het project en de rondwandeling op reakt.nl/welkom-in-mijn-wereld.
Pin It
Bekeken: 2838x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/