Het verzoek van gemeente Alkmaar voor 5,6 miljoen euro subsidie om de dorpen Graft en De Rijp te verduurzamen is afgewezen door de Rijksdienst voor Ondernemers (RVO). Alkmaar was een van 48 gemeenten die een aanvraag voor subsidie uit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Slechts 14 gemeenten konden zich gelukkig prijzen.

“Wij hadden met deze subsidie graag betekenisvolle en innovatieve stappen gezet op de grote vraagstukken rondom de energietransitie", legt de teleurgestelde wethouder Duurzaamheid Robert te Beest uit. "De uitdaging om van het gas af te gaan in de gehele gemeente Alkmaar blijft groot. Die uitdaging moeten we met elkaar oplossen. Ook de dorpen Graft en De Rijp staan voor deze transformatie. Het gesprek daarover zal onverminderd doorgaan.”

De gemeente neemt de regie en blijft in gesprek met bewoners, ondernemers en andere betrokken organisaties om kansen te pakken en gezamenlijk tot oplossingen te komen. Vanwege het eerdere haalbaarheidsonderzoek ‘Groene Walvis’ van energiecoöperatie Graft-De Rijp en de afgewezen aanvraag is er veel informatie over het verduurzamen van de twee dorpen. Veel woningen en gebouwen zijn vóór 1960 gebouwd en de kosten voor verduurzaming zijn daardoor relatief hoog.

Verduurzamen blijft voor gemeente Alkmaar een belangrijk doel: voor het klimaat én vanwege de stijgende gasprijzen. Er wordt dan ook gewerkt aan verschillende projecten om gasverbruik en CO2-uitstoot terug te dringen. Deze projecten staan vastgelegd in het Programma Duurzaam Alkmaar. Een daarvan is dat alle inwoners tot en met 31 juli 80 euro RREW-subsidie kunnen krijgen voor energiebesparende producten.

Meer informatie op duurzaambouwloket.nl/rrew-alkmaar.
Pin It
Bekeken: 2823x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/