Met Pasen wordt door gelovigen de herrijzenis van Jezus Christus gevierd, anderen verwelkomen op deze manier de lente. In ieder geval worden er op de eerste zondag na de eerste volle lentemaan veel ontbijtjes en brunches gehouden. En diners! Gourmetten is een soort traditie, maar er zijn ook andere manieren om een gezellig familiediner te organiseren.

Gourmetten is net kwartetten
"Mag ik van jou even de minihamburgertjes?" "Hier, maar mag ik dan van jou de vega-kipstukjes?" Gourmetten is net een robbertje kwartetten, een interactief gebeuren waarbij de gasten zelf hun eten bereiden op het centraal opgestelde gourmetstel. Het kwam in de jaren '70 Nederland binnenwaaien als variant op het fonduen. Op een warmtebron in het midden van de tafel bakken de familieleden hun vlees, groenten en andere hapjes. Er is een gezamenlijke bakplaat, maar ook aparte pannetjes die eronder geplaatst worden. Vaak zit je uren samen aan tafel. Ook op andere feestdagen wordt er massaal gegourmet en hebben slagers en supermarkten speciale pakketten in de aanbieding.

Zelf pizza's maken
Een andere manier om samen het eten te bereiden is het maken van pizza. Daar heb je geen kolossale oven en voorraad houtblokken voor nodig: met een pizzarette, een grappig vormgegeven oven, tover je de ene na de andere Italiaanse klassieker tevoorschijn. De Margherita (met tomatensaus, mozzarella en basilicum) en de Marinara (met tomatensaus, knoflook en oregano) zijn de twee oerpizza's, maar je belegt ze natuurlijk met waar je trek in hebt. Zoek het deegrecept van Jamie Oliver of De Zilveren Lepel op of vertaal een Italiaans recept dat je van het internet afhaalt, maar hou er rekening mee dat je het sowieso een dag van tevoren maakt. De ingrediënten zijn warm water, bloem, zout en (verse!) gist. Op de dag zelf kun je met de andere familieleden het deeg kneden tot de ronde lekkernij zoals we die kennen.

Samen eten bereiden: gezellig en leerzaam
Samen eten bereiden is niet alleen gezellig, het is zeker voor de jongere gasten belangrijk. Kinderen leren op deze manier meer over de herkomst van voedsel, over het bereiden van voedsel en het onderscheiden van smaken. Of je nu laat zien hoe je een stuk paprika roostert, leert wanneer een biefstukje well done is of uitlegt waarom het pizzadeeg rijst: het levert ongetwijfeld gesprekken op. We wensen je alvast fijne paasdagen!
Pin It
Bekeken: 2596x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/