Burgemeester Anja Schouten heeft woensdagmiddag een Vredesboom geplant aan de Kanaalkade in Alkmaar. Dat deed zij op de hoek bij het Bolwerk in bijzijn van belangstellenden waaronder Hans Cornelisse, bestuursvoorzitter van de Hortus Alkmaar die de Hiroshima-boom aan de gemeente schonk.

De Celtis sinensis is een nazaat van een van vijf bomen die overleefde, toen er op de Japanse stad Hiroshima op 8 augustus 1945 werd vernietigd met een atoombom. Nazaten van de vijf bomen gaan de hele wereld over om symbool te staan voor de kracht van het leven en om voor vrede te staan, Hortus Alkmaar wist twee Vredesbomen te bemachtigen en schonk er een jaar terug eentje aan de gemeente. Het afgelopen jaar heeft de Hortus goed voor de boom gezorgd totdat er een mooi plekje voor was gecreëerd.

Burgemeester Schouten benadrukte dat het niet alleen verkiezingsdag is - een centraal onderdeel van vrijheid en vrede - maar ook Boomplantdag. Daarnaast is Alkmaar een internationale 'Vredesgemeente' en is Schouten daarmee een 'Mayor of Peace'. Ook legde ze de focus op de locatie. De boom zou eigenlijk in het Ringerskwartier komen, maar de plek vlakbij het Bolwerk is veel beter. Daar vandaan werd immers het Spaanse beleg in 1573 geweerd. Natuurlijk stond ze stil bij oorlog die nu woedt in Oekraïne.

Ook Jan Zwart van Ambassade van Vrede nam het woord. Hij groeide op in de buurt en speelde op het Bolwerk cowboy en indiaantje. "En daarna rookten we de hier de vredespijp", grapte hij. Weer serieus vertelde hij dat het voortbestaan van de vijf Hiroshima-bomen alles zegt over de kracht van het leven. Hij is blij dat veel mensen de wens om vrede nastreven. Dat de wens niet alleen op een papiertje staat, maar ook in ons hart leeft.
Pin It
Bekeken: 2368x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/