De uitslag van de raadsverkiezingen in Alkmaar wijst op verdere versplintering van het politieke landschap in de Alkmaarse raad. Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) is met de meeste stemmen opnieuw de populairste partij in de stad. Net als GroenLinks en D66 hebben zij straks een fractie van vijf leden in de raad. Belangen Alkmaarse Samenleving (BAS) verrast met drie extra zetels naast de zetel van Ben Bijl die BAS al had.

GroenLinks had vijf zetels en blijft waarschijnlijk even groot in de komende vier jaar. D66 had vier zetels en wint een raadslid. VVD gaat in de voorlopige zetelverdeling terug van zeven naar vier zetels. BAS heeft ook vier zetels gekregen; dit zijn er drie meer dan de partij op dit moment heeft.

Waar de Partij van de Arbeid in Amsterdam als grootste uit de bus kwam, verliest de partij in Alkmaar een zetel en gaat hiermee van vier naar drie. Ook het CDA gaat van vier naar drie zetels. Nieuwkomer Forum voor Democratie krijgt een zetel in de Alkmaarse raad. De partij deed het minder goed dan in Dijk en Waard, waar toen drie zetels werden bemachtigd. Ook de SP haalde een zetel en keert hierdoor terug in de Alkmaarse raad.

Leefbaar Alkmaar krijgt er een zetel bij en gaat hiermee van twee naar drie zetels. Partij voor de Dieren houdt twee zetels. De Seniorenpartij Alkmaar zit straks ook weer op twee zetels en ChristenUnie behoudt zijn plek in de raad.

Op de vraag of OPA een wethouder zal leveren voor de nieuwe coalitie, reageert fractievoorzitter Victor Kloos aan het einde van de uitslagenavond tegen mediapartner NH Nieuws: "Ik ben een positief mens, de Onafhankelijke Partij Alkmaar wil graag deelnemen aan het college van B&W. We gaan deze uitslag rustig op ons laten inwerken, waarna de vervolgstappen zullen worden gezet." De politicus gaat proberen 'het initiatief te nemen, uiteraard met andere partijen'.

Het opkomstpercentage was 52,1 procent, tegenover 55, 3 procent vier jaar geleden. De complete uitslag, met een hulpmiddel om mogelijke coalities samen te stellen, is hier terug te vinden.

 

Dit artikel is gebaseerd op een voorlopige zetelverdeling, het kan nog veranderen doordat de restzetels moeten worden verdeeld. Donderdagmiddag is de definitieve zetelverdeling bekend.

Pin It
Bekeken: 4275x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/