De verkiezingsuitslag in Alkmaar is bekend, en doordat de vijf grootste partijen qua zetels allemaal heel dicht bij elkaar zitten, weten de bewoners van de Alkmaarse binnenstad niet goed waar ze aan toe zijn. "OPA denkt weinig mee, gelukkig zien we dat de andere partijen op de VVD na, dit wel doen", zegt Pim de Ridder, voorzitter van bewonersvereniging Hart voor Alkmaar tegen mediapartner NH Nieuws. Hij hoopt dat de andere partijen iets kunnen betekenen voor de inwoners van de binnenstad.

De verkeersdruk in de binnenstad wordt te groot volgens bewoners. "Er rijden bredere auto’s, die ook nog eens foutparkeren en fietsen zijn geëlektrificeerd, waardoor de verkeersmix in de stad niet meer klopt", vertelt Pim. Volgens hem zijn er vooral twee grote boosdoeners, parkeergarages worden te weinig gebruikt en er zijn sluiproutes door de binnenstad.

Tijdens het Alkmaarse verkiezingsdebat, georganiseerd door Streekstad Centraal en NH Nieuws, bracht Pim deze problemen in als heet hangijzer. Tijdens het debat dat volgde, verschilden de meningen nogal. Zo vindt leefbaar Alkmaar dat mensen van buitenaf zo snel mogelijk de parkeergarage in moeten en OPA heeft liever overal parkeerruimte.

“Er zijn ook mensen die niet durven te parkeren in een parkeergarage”, aldus Victor Kloos van OPA. Het CDA wil dat de parkeergarages beter vindbaar zijn, waarop Arie Epskamp van SeniorenPartij Alkmaar: “Als je de borden naar de parkeergarage niet ziet, moet je ook geen autorijden." De VVD is heel duidelijk: “De binnenstad moet nooit, nooit, nooit autovrij”, roept John van der Rhee.
Pin It