Uit het niets werd Willem Schermerhorn, samen met Willem Drees, in mei 1945 tot kabinetsformateur benoemd. Hij was de eerste minister-president die, voorafgaand aan zijn premierschap, geen enkele politieke functie had bekleed. Tijdens het Alkmaars Historisch Café van 22 maart staat deze keer Willem Schermerhorn in het middelpunt.

Willem Schermerhorn had tijdens de bezetting een uitstekende reputatie opgebouwd als leider van de gijzelaars in het kamp in Sint Michielsgestel en daarna als vooraanstaand figuur in overkoepelde organisaties van het verzet. Hij had zich na de bevrijding als een uitgesproken voorstander van politieke en maatschappelijke vernieuwing laten zien. Ook koningin Wilhelmina wenste geen terugkeer van de vooroorlogse verhoudingen, en door haar toedoen werd Willem Schermerhorn leider van het kabinet Schermerhorn-Drees.

Tijdens de lezing vertelt Herman Langeveld het pad dat Willem Schermerhorn aflegde van boerenzoon uit de Schermer naar minister-president. Het Historisch Café is een samenwerkingsverband van Bibliotheek Kennemerwaard, Erfgoed Alkmaar, Historische Vereniging Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar en de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk. De lezing start 22 maart om 20:00 uur in Bibliotheek Alkmaar Centrum. De toegangsprijs is € 7,50 voor niet leden en € 5,00 voor leden van de deelnemende organisaties. Voor meer informatie en kaartjes kopen zie de website van de bibliotheek.
Pin It
Bekeken: 2084x
https://ee.itk.ac.id/data/