Bergen wordt voor een steeds grotere groep huizenkopers onbereikbaar om een huis te kopen. Een starter met een modaal inkomen tot 38.000 euro heeft nog steeds circa 140.000 euro eigen geld nodig om een passende hypotheek af te sluiten voor een woning van slechts 60 vierkante meter. In Alkmaar en Heerhugowaard zou het moeten lukken met een eigen kapitaal van 50.000 euro. Om zoiets in Langedijk te kunnen kopen, is dan nog een paar duizend euro extra nodig. Het gemiddelde voor een starterswoning van dergelijke omvang in Noord-Holland ligt op €82.000 eigen inleg. Dit en meer blijkt uit de Eigengeldkaart van vergelijkingssite Independer op basis van Jumba-data.

Bergen bevindt zich in het gezelschap van zestien andere Noord-Hollandse gemeenten waar ‘vrijgezelle modale starters’ meer dan een ton eigen geld nodig hebben voor een eigen koopwoning. In 30 Noord-Hollandse gemeenten blijft de benodigde eigen inleg onder een ton. Dit bedrag staat los van het maximale hypotheekbedrag én overbieden. Bij kopers boven de 35 jaar zal nóg meer eigen inleg nodig zijn: zij hebben namelijk geen vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

Alleenstaande woningkopers hebben het hiermee in Noord-Holland zwaarder dan elders in Nederland. De landelijk gemiddelde eigen inleg voor een woning van 60m2 ligt namelijk veel lager: €38.000. Marga Lankreijer hypotheekexpert van Independer: ”Dit bedrag is nog extra bovenop de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om spaargeld of een schenking”. Ook het forse overbieden op een woning, dat nu gebruikelijk is, kan vaak niet in het hypotheekbedrag worden opgenomen. “Dat moet dus met jouw eigen centen gebeuren. Vreemd genoeg moet je nu in je tienerjaren al gaan sparen voor je eigen huis later”, aldus hypotheekexpert Lankreijer.

De huizenprijzen in Amsterdam zijn momenteel het hoogst van Nederland. Alleenstaande huizenkopers met een modaal inkomen hebben in de hoofdstad €253.846 eigen inleg nodig om een woning van 60m2 te bemachtigen. Ook in randgemeenten van Amsterdam zoals Laren, Landsmeer, Amstelveen en Diemen is een flinke zak geld nodig bovenop de maximale hypotheek.

“Het kopen van een woning lijkt steeds meer weggelegd voor de happy few. Dit probleem begon in de grote steden in de Randstad, maar verspreidt zich nu over bijna het hele land”, zegt Sander van der Aa van woonplatform Jumba.

Anno 2022 zijn Noord-Hollandse woningen het ‘voordeligst’ in de gemeente Den Helder. Als alleenstaande starter met een modaal salaris leg je hier zo’n €4.240 eigen geld in voor de koop van je eerste woning. Ook in Enkhuizen (€4.492) en Hollands Kroon (€4.493) hebben starters minder eigen inleg nodig voor een woning van 60m2.
Pin It
Bekeken: 6710x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/