Sam van Etten uit Schermerhorn is vrijdagochtend op het vliegtuig gestapt richting Las Vegas. In het Amerikaanse gok-walhalla zal de 25-jarige biljarter deel gaan nemen aan de World Cup driebanden. Het is niet zijn eerste wereldbeker, maar wel de eerste waarop hij echt voor het hoofdtoernooi gaat. Het is ook zijn eerste jaar dat hij aan alle wereldbekers mee kan en zal doen.

Sam's ouders waren eigenaar van Café 's Lands Welvaren. In het voorcafé leerde hij vanaf zijn zevende biljarten en een jaar later speelde hij zijn eerste wedstrijd. Inmiddels is Sam meervoudig nationaal kampioen en heeft hij twee Europese jeugdtitels op zak . Vier jaar terug specialiseerde hij zich in het driebanden. Sam mocht in 2018 van de biljartbond naar de wereldcup in Vietnam, maar toen was het nog echt om ervaring op te doen. Sindsdien speelde hij er jaarlijks eentje in Nederland of België, ook vooral voor de ervaring. Intussen heeft hij zich voorbereid om door te breken.

De 25-jarige Schermenaar is ambitieus, maar ook nuchter. "Mijn doel is om dit jaar in ieder geval één keer het hoofdtoernooi te halen. Verder gaat het me er vooral om dat ik op mijn best speel. Het hoofdtoernooi van Las Vegas is realistisch, maar ik moet het ronde voor ronde bekijken."

In Vietnam was de wereldbeker een avontuur waar Sam een vakantie aan vast plakte. "Maar naar Las Vegas gaat ik echt voor het biljarten. Ook als ik klaar ben zal ik veel in de biljartzaal zitten. Ik wil beter worden, en dan is het mooi om de wereldtop van dichtbij te zien". Dat hij nog een weg te gaan heeft, weet Sam. "Ik ben jong. Dick Jaspers, de nummer één van de wereld, is 55 jaar. Ik heb dus nog heel wat jaren om te groeien."

Sam speelt maandag zijn eerste partij om 22:00 uur Nederlandse tijd en zijn tweede om 01:00 uur. Het toernooi is te volgen via het YouTube-kanaal van Five&six International en het toernooischema staat op umb.cuesco.net. (foto: Ton Smilde)
Pin It
Bekeken: 2591x