Het Alkmaarse sportcomplex Hoornse Vaart is deels behoorlijk aan het verouderen en vergt steeds meer onderhoud en incidentele maatregelen als het tijdelijk sluiten van baden. Een deel van het complex voldoet door achterstallig onderhoud niet meer aan de wettelijke eisen, blijkt uit een driejaarlijks onderzoek uitgevoerd door Synarchis. Het onderzoeksbureau biedt de gemeente twee opties voor renovatie en twee voor nieuwbouw.

Synarchis maakte gebruik van eerdere rapporten van Sweco en Facilicom. Sweco raamde in 2020 dat er voor 5 miljoen euro aan achterstallig onderhoud aan de Hoornse Vaart was, en dat er tot en met 2024 nog eens 2 miljoen bij zou komen. Synarchis concludeerde eind 2021 dat het grootste deel van het achterstallig onderhoud voor 2020 nog niet is uitgevoerd. Facilicom kwam in 2020 uit op "slechts" 1,2 miljoen euro aan achterstallig onderhoud. Hoe dan ook, er zijn de komende jaren miljoenen aan investeringen nodig.

Synarchis biedt vier scenario's: renovatie voor de komende 10 jaar, renovatie voor de komende 20 jaar, nieuwbouw met hetzelfde voorzieningenniveau en nieuwbouw van een afgeslankte versie. Een enquête wijst uit dat het overgrote deel van de zwembadbezoekers liever naar een zwembad dichterbij gaat, als dat ook aan hun behoeften voldoet. Zwembad De Beeck in Bergen opent waarschijnlijk nog deze zomer of in het najaar. Daarnaast is de bezetting spiegel(sport)zaal zelfs doordeweeks matig.

Voor alle scenario’s geldt, dat de continuïteit van de activiteiten tijdens de verbouwing of de nieuwbouw zo veel door moeten kunnen gaan. Voor de zwemlessen is dat een vereiste. Tevens is in alle scenario’s voor de toekomstige Europese School een extra sportzaal (22 x 28 m) en buitensportruimte (1.500 m2) opgenomen. Ook wordt er rekening mee gehouden dat Alkmaar de komende 20 jaar 35.000 tot 40.000 extra inwoners zal hebben en dat er een verschuiving is aan sportieve behoeften.

Scenario 1 kost volgens Sweco rond 9,1 miljoen euro en scenario 2 tussen de 18,6 miljoen en 20,8 miljoen euro. Bij de nieuwbouwopties staan geen kostenplaatjes. Gemeente Alkmaar zou het zo gek kunnen maken als het zelf wil. Voordeel van nieuwbouw is dat het complex weer vele jaren mee kan en dat er compacter gebouwd kan worden, zodat er ruimte ontstaat voor eventuele woningbouw in het stationsgebied, dat de komende jaren sowieso al flink op de schop gaat.

Het college buigt zich nu over deze opties.
Pin It
Bekeken: 7208x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/