Oostelijk van Alkmaar, verborgen tussen de grote polders Beemster en Schermer, ligt de polder Mijzen. De weiden van deze eeuwenoude polder zijn geliefd bij grutto’s, tureluurs, kieviten en andere weidevogels. Al jaren loopt er een bijna volledig witte grutto rond. Het is geen albino, want hij heeft geen rode ogen, maar opvallend is hij wel.

En 'de Witte' is inmiddels weer aangekomen vanuit zijn overwinteringsgebied in Afrika. In het groene gras is zo'n witte grutto natuurlijk super opvallend. De weidevogelbeschermers in de polder Mijzen hadden hem dan ook al snel in de gaten. In 2013 is hij voor het eerst gezien en toen bracht hij drie jongen groot.

De afgelopen jaren lukt het de Witte maar niet om een vrouwtje te verleiden. Misschien is hij toch iets te afwijkend van kleur naar de smaak van de dames. Het belet de witte overigens niet om zijn rol in 'Grutto-luchtmacht' op zich te nemen.

Iedere keer als er een roofvogel, kraai, meeuw, reiger of andere kuikenrover overvliegt gaan alle weidevogels de lucht in om de rover te verjagen. De Witte doet daar enthousiast aan mee, ook al heeft hij zelf geen jongen dat jaar. Inmiddels baltst de Witte in zijn vertrouwde territorium in de hoop dit jaar weer een vrouwtje te vinden. (foto's: Ben Pronk)
Pin It
Bekeken: 2049x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/