Het begon met een sneeuwbal die hij 'zomaar' bewaarde in de diepvries zeker 20 jaar geleden. "Ik verzamel graag dingen dus als je het eenmaal een keer gedaan hebt, doe je het het jaar erna weer. Voor je het weet heb je een verzameling", vertelt de Kees Oosterbaan uit Alkmaar. Waarschijnlijk heeft hij met zijn negentien ballen in de vriezer de grootste en misschien wel de enige sneeuwballenverzameling ter wereld.

Kees is heel gewoon gebleven en vindt zijn verzameling eigenlijk niet zo interessant. Hij is dan ook verbaasd over dat mediapartner NH Nieuws hem nu voor de tweede keer opzocht. Hij maakte donderdag een extra bal en stopte ze allebei in een zakje in de vriezer. "Eentje om weg te geven aan iemand die er belangstelling voor heeft". Want de 76-jarige Alkmaarder zou wel willen ruilen met iemand die een bal heeft uit een jaar waaruit hij er zelf geen een heeft. Hij weet alleen niemand die ook sneeuwballen verzamelt.

De nieuwe aanwinsten zijn voor Kees bijzonder want niet eerder viel zo laat in het jaar zo'n pak sneeuw. "Ik had er niet meer op gerekend en was dan ook blij verrast", zegt hij. Kees was ook verrast over de kwaliteit van het witte spul. "Het was echt goede sneeuw, plaksneeuw waar je uitstekend ballen of poppen van kunt maken."

Nu past de verzameling van Kees nog in een lade van zijn huis-, tuin- en keukendiepvries. Maar mocht hij nog vele jaren leven, dan dreigt wellicht ruimtegebrek.

Kees is van plan contact te zoeken met het stadsarchief van Alkmaar om ter kijken het zijn collectie wil overnemen als 'cultureel erfgoed'. "Vroeger sneeuwde het veel vaker, een sneeuwballengevecht hoorde bij de cultuur. Door de klimaatverandering dreigt dat te verdwijnen. Ik vind het belangrijk dat we daarom echte sneeuwballen bewaren. Geen foto's maar de echte bal."
Pin It
Bekeken: 2672x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/