Bewoners van de Koedijker wijk Oostwijk wisten vorig jaar de sloop van 38 woningen te voorkomen, maar Woonwaard is nu toch van plan om alleen de acht naoorlogse sociale huurwoningen te renoveren.  De 30 vooroorlogse woningen, de oudste sociale huurwoningen in Koedijk, moeten mogelijk het veld ruimen voor nieuwbouw.

In de zomer van 2020 kondigde Woonwaard aan de 38 woningen in de Schoolstraat en de Burgemeester W. Kooimanstraat te willen slopen om ruimte te maken voor rond de 60 nieuwe woningen en meer parkeerplekken. Dat leidde tot protest van de bewoners, die wezen op de cultuurhistorische waarde van de buurt. Renovatie volstond volgens hen. Ze verzamelden 460 handtekeningen en vormden een ludiek protest, waarin zij zich voordeden als het Gallische dorpje van Asterix en Obelix tegen Woonwaard, het Romeinse imperium.

En met succes. Er werd een onderzoek gestart naar de historische waarde buurt door de welstandscommissie en Woonwaard kwam in december met een renovatieplan waar de bewoners blij mee waren. Maar nu lijkt de woonstichting weer van gedachten veranderd: in een nieuw plan blijven alleen de acht naoorlogse woningen behouden middels renovatie.

Een belangrijke factor is het oordeel van de welstandscommissie. Wethouder Pieter Dijkman legt uit dat Woonwaard een vergunning moet aanvragen als het tot sloop over wil gaan. "Als de wijk geen historische waarde, dan is er voor de gemeente geen reden om de vergunning niet te verlenen. De woningen zijn eigendom van Woonwaard. In het geval dat er wel monumentale status aan zit, dan gaat de gemeente erover".

Wat er gebeurt als er wél historische waarde is maar niet van monumentaal niveau kan de wethouder nog niet zeggen, dat hangt af van het rapport. Dijkman verwacht dat het niet lang meer duurt voor de welstandscommissie dit gereed heeft.
Pin It
Bekeken: 4232x
https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/