Een 49-jarige man is veroordeeld voor stalking van een vrouw eind 2021 in Alkmaar. De stalking gebeurde gedurende een maand en hij trof het slachtoffer daarbij slechts één keer, maar de man was in 2006 veroordeeld vanwege moord op een vrouw, en de gestalkte vrouw wist dit. De man kreeg zes maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar, en een reeks maatregelen opgelegd.

De rechtbank noemt de zaak "bijzonder". De man zocht plotseling contact met een vrouw die hij zich herinnerde van 20 jaar terug. Ze werkte destijds in een café waar hij wel eens kwam. De man ging op 19 november 2021 naar een oud woonadres van de vrouw en vroeg daar om actuele gegevens. De volgende dag belde hij tevergeefs haar huidige werkplek in Alkmaar, maar de dag daarop kreeg hij haar in een totaal derde poging wel aan de lijn. De vrouw gaf aan hem niet te kennen. De man zei vanuit Rotterdam te bellen, maar vrijwel direct na het belletje verscheen hij bij haar op werk. Ze maakte hem toen duidelijk geen contact te willen. Daarmee leek het gedaan.

Op 12 december verscheen de man echter opnieuw op haar werk. Ze was er niet en hij barstte tegenover een collega in huilen uit. Hij zei dat hij zielsveel van de vrouw hield. Op 19 en 23 december stuurde hij via Facebook Messenger nog berichten naar de vrouw. De vrouw had toen inmiddels aangifte gedaan van belaging en de politie had contact opgenomen voor een 'stopgesprek'.

Ondanks dat de benaderingen in slechts een maand tijd plaatsvonden, vindt de rechter dat er sprake was van stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de vrouw en dus van belaging. De rechter vindt de uitlatingen van de man "volstrekt niet passend", aangezien ze elkaar vroeger slechts oppervlakkig kenden. Ook is meegenomen dat de man in 2006 is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging wegens moord op een vrouw, en dat de belaagde vrouw dit wist. De rechter beschouwt dit als een extra zware inbreuk op haar leven. De vrouw verklaarde dat zij het gedrag van de man als beangstigend, bedreigend en hinderlijk ervoer.

Uit rapportages komt naar voren dat de stalker een onbehandelbare waanstoornis heeft, en dat de kans op herhaling en letsel groot is. De rechter verbond dan ook een groot aantal maatregelen aan het voorwaardelijke deel van de celstraf: meldplicht bij de reclassering, GGZ-behandeling, controle op het middelengebruik en de man mag zich drie jaar lang niet binnen een straal van 5km rond Alkmaar begeven. Dit wordt elektronisch gecontroleerd.
Pin It