Er wordt positief gereageerd op de officiële bekendmaking dat er een Van der Valk Hotel in Alkmaar komt, maar het brengt ook vragen met zich mee. Is er nog wel plek in Alkmaar voor een nieuw hotel – en hadden op die locatie niet beter woningen gebouwd kunnen worden?

Om meteen maar met de woningnood te beginnen; hoewel ook Alkmaar de komende jaren flink woningen bij bouwt om de woningnood tegen te gaan, is de locatie waar het Van der Valk Hotel komt daar geen geschikte plek voor. Dat laat wethouder Pieter Dijkman aan mediapartner NH Nieuws weten: "De gemeenteraad heeft besloten dat hier een hotel mag worden gebouwd; woningen op die plek zijn hier binnen de huidige afspraken niet mogelijk", aldus de wethouder.

Dan de vraag of nog een hotel in Alkmaar wel gewenst is: "Zeer zeker", zegt Dijkman. "In 2020 is door brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland nog onderzoek gedaan naar hoeveel ruimte er is in Alkmaar voor hotels en daaruit bleek dit economisch gezien haalbaar." Ook voor Ger Welbers van Alkmaar Marketing is een Van der Valk Hotel in de stad 'heel gewenst'. "Wij zijn er blij mee", zegt hij. "Van der Valk heeft een prachtig hotelconcept en trekt een doelgroep aan die wij graag zien in de regio."

Die doelgroep bestaat volgens Welbers uit 'mensen die er met zijn tweeën op uit trekken, fietsen en cultuur ontdekken'. "Dat is een hele mooie match. We krijgen er in Alkmaar een nieuwe parel bij." Welbers denkt dat het ook een impuls kan zijn voor de rest van de regio. "Die is natuurlijk heel aantrekkelijk. We hebben stad, strand en buitengebied. Zeker na corona merken wij dat dat heel veel mensen liever dichterbij huis op vakantie gaan. Die groep bezoekers groeit, ik ben blij dat het hotelaanbod meegroeit."

Tot slot kijkt ook Richard Nan, woordvoerder voor Hotel Zuiderduin uit Egmond aan Zee, positief naar de nieuwe ontwikkeling: "Natuurlijk kan het zo zijn dat groepen nu soms een vergaderzaal boeken bij Van der Valk in plaats van bij ons," begint hij, "maar als je het breder trekt, denk ik dat het een verrijking is in plaats van een bedreiging. Van der Valk heeft toch een bepaalde naam; ik kan mij voorstellen dat zij Alkmaar en regio op de kaart zetten bij mensen die anders niet zouden komen. Daar hebben we allemaal profijt van."
Pin It
Bekeken: 12002x