Bovenmolen G aan de Molendijk in Schermerhorn draait weer op de wind. Na negen maanden stilgestaan te hebben, liet wethouder erfgoed Elly Konijn-Vermaas de wieken vorige week weer draaien door 'het lichten van de vang'.

Op 6 juli 2021 brak tijdens storm een wiek af, die ook nog eens de kapconstructie beschadigde. Molenaar Fred Oudejans was aan het grasmaaien en had het in eerste instantie niet door vanwege de herrie van de grasmaaier, vertelde hij in een podcast aan Alkmaar Centraal. Uit onderzoek bleek dat de roede, het deel van de wiek bij het kruis, was afgebroken door metaalmoeheid. En dat terwijl de roede in 1995 nou juist in staal was uitgevoerd omdat dit langer mee zou gaan.

De Schermer Molens Stichting kwam snel in actie want de verzekering dekte de schade niet. De kosten kwamen met  rond 100.000 euro hoger uit dan eerst geschat, maar daarvoor kwam er dan wel een ouderwets geklonken roede in de plaats van de gelaste uitvoering. Aanvankelijk liep de crowdfunding echter niet goed en  de stichting greep naast de Molenprijs van 75.000 euro, al was de 'troostprijs' van 6.000 euro ook welkom.

Mede dankzij en reservepotje van de Schermer Molens Stichting en 32.000 euro van gemeente Alkmaar, kwam het benodigde geld bij elkaar. En dankzij Molenstichting Alkmaar werd veel tijd bespaard. De stichting had een bestelling bij de enige fabrikant van geklonken roeden in Nederland, en was zo vriendelijk deze door te schuiven.

“Molens met ronddraaiende wieken zijn karakteristieke elementen in het Nederlandse landschap", stelde Elly Konijn. "We mogen dan ook trots zijn op het molenbestand in onze gemeente. De stichtingen en de molenaars zetten zich vrijwillig in voor het behoud en het draaiend houden van de wieken. Die extra subsidie is daarmee ook een blijk van waardering.”

Na het weer in werking zetten van Bovenmolen G, bracht de wethouder een bezoekje aan Strijkmolen I bij Rustenburg. Stichting Schermer Molens wil de molen, nu nog zonder roeden, weer maalvaardig maken. Er is net een nieuwe vijzel geplaatst en binnenkort wordt in de molen een woning ingericht. (foto: Fotostudio Natzijl)
Pin It
Bekeken: 2848x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/