SCW Systems Alkmaar wil haar groengas technologieën op bedrijventerrein Boekelermeer uitbreiden. Het bedrijf wil een bouwkavel aan de toekomstige haven kopen om 's werelds eerste CO2-mineralisatiefabriek te bouwen. Ook overweeg SCW om haar internationale hoofdkantoor en research centrum naar Alkmaar te halen. De gemeente is om een betalingsregeling gevraagd. Het college van B&W is akkoord, nu de gemeenteraad nog.

SCW produceert jaarlijks voor 20 megawatt aan groen gas door biovergassing. Het bedrijf wil de productie verdrievoudigen en met partners nog een aantal andere installaties in Nederland bijbouwen. Totaal moet dat jaarlijks 0,5 miljard kuub groen gas opleveren, maar bij het proces komt ook veel CO2 vrij. Die wil het bedrijf mineraliseren om nuttige grondstoffen van te maken, bijvoorbeeld voor duurzaam cement. Het streven is om over acht jaar 1 megaton negatieve emissie te hebben.

Voor biovergassing zijn grote hoeveelheden grondstoffen nodig, waaronder agrarisch en industrieel organisch afval zoals rioolslib, GFT en niet-recyclebare plastics. Aanvoer is eigenlijk alleen te doen met vrachtschepen. SCW bekeek drie havenlocaties, maar breidt het liefst uit op de Boekelermeer. Sterker nog, het bedrijf overweegt het internationale hoofdkantoor en het research centrum naar Alkmaar te halen. De plannen zullen zo'n 200 fte opleveren.

Dochteronderneming CO2 Cleanup One B.V. zal 1 hectare havengrond kopen voor 2,7 miljoen euro. Daarbij komt nog rond 0,7 miljoen euro voor de havenkade. Het college van B&W biedt het bedrijf een betalingstermijn van vijf jaar tegen de marktconforme rente van jaarlijks 8 procent. Als zekerheid wil het college het recht van eerste hypotheek op de bouwkavel met kade.

Wordt de deal gesloten, dan start de bouw van de CO2-mineralisatiefabriek in de tweede helft van 2022 en wordt de kade  in de eerste helft van 2023 opgeleverd.
Pin It
Bekeken: 8018x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/