Omdat het stroomnet door het groeiende energieverbruik al op de maximale capaciteit draait, komen bedrijven die zich op bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar en Heiloo willen vestigen voorlopig niet in aanmerking voor een grootgebruikersaansluiting. Onder andere Stad Alkmaar Logistics heeft hier behoorlijk last van: "De dag dat wij onze handtekening zetten voor de koop van een kavel, lazen wij dat Liander tot 2025 geen grootgebruikers meer aansluit."

Mediapartner NH Nieuws meldde al eerder dat Liander 1,3 miljard euro investeert in de uitbreiding van het stroomnetwerk in Noord-Holland. Daarmee wil Liander lange wachttijden voor aansluiting op het elektriciteitsnet of voor de laadpaal in je voortuin voorkomen. Maar dat is voor een aantal bedrijven rijkelijk laat. Stad Alkmaar Logistics staat op een wachtlijst.

Lars Schuurman, vijfde generatie binnen het familiebedrijf, vertelt dat het bedrijf zo'n 2.000 kilowatt nodig heeft, onder meer om de elektrische vrachtwagens op te laden. "In de Boekelermeer kan voor ons wel een juiste aansluiting worden neergelegd, maar voorlopig krijgen we simpelweg niet meer dan 130 kilowatt geleverd. Daar kunnen we 's nachts één - hooguit twee - wagens van opladen, wat betekent dat we niet de verduurzamingsslag kunnen makken die wij gepland hadden", aldus Schuurman. "Elektrische voertuigen worden steeds interessanter en de politiek wil iedereen van het gas af, maar als je niet de nodige hoeveelheid stroom kunt krijgen, valt alles in duigen."

Rob van der Wal van de ondernemersvereniging in Heiloo sluit zich daar bij aan: "De overheid dwingt ons om te verduurzamen, maar heeft niet nagedacht over de weg daar naartoe." Hij spreekt regelmatig met ondernemers die tegen hetzelfde probleem aanlopen als Schuurman. "Uiteraard bemiddelen wij zo veel mogelijk met overheidsinstellingen die daarvoor aangewezen zijn, maar Liander kan niet leveren en door privatisering en de energiewet ben je met handen en voeten gebonden. Terwijl de oplossing 'in principe heel simpel is', aldus Van der Wal. "Als je een aantal buurtaccu's of een batterijopslag neerzet, kun je de zonnepanelen de piek op het elektrische netwerk laten opvangen en eigen opgewekte energie gebruiken."

Dat houdt Stad Alkmaar Logistics als oplossing achter de hand, al is het niet goedkoop: "We hebben onderzocht hoeveel energie wij de komende vijf tot tien jaar nodig hebben. Dat zijn al gauw 1.000 zonnepanelen, een stroommanagementsysteem en batterijen die de energie opslaan", aldus Schuurman. Hij vervolgt: "Omdat daar een behoorlijk prijskaartje aan hangt, hopen wij hiervoor gebruik te kunnen maken van subsidies."

Als dat alles niet lukt, zit er volgens Schuurman niets anders op dan voorlopig op de huidige stek in oud-Overdie te blijven. "Er liggen woningbouwplannen voor 1.500 woningen te wachten voor dit gebied en wij hebben de grond verkocht. Maar als wij in de zomer van 2023 nog steeds niet de benodigde stroom kunnen krijgen, moet ons vertrek worden uitgesteld. Dat zou zonde zijn."

In beantwoording van vragen van Onafhankelijke Partij Alkmaar over deze kwestie, laat het Alkmaarse college weten het middenstation in Oterleek de zwakke schakel is. "Hoewel er genoeg elektriciteit beschikbaar is, kan dit vanwege de beperkte capaciteit van station Oterleek niet naar de Boekelermeer worden getransporteerd."

Daar wordt door TenneT aan gewerkt en de verwachting van Liander is dat in 2025 het probleem is opgelost. Vanaf dat moment kunnen bedrijven weer een grootverbruikersaansluiting krijgen. Tot die tijd begeleidt de gemeente naar eigen zeggen bedrijven die zich willen vestigen bij de 'inventarisatie van hun energiebehoefte en keuze voor passende maatregelen'.

Eind vorig jaar luidde Alliander de noodklok omdat het elektriciteitsnet op veel plekken aan zijn taks was gekomen. Het moederbedrijf van Liander vroeg de aandeelhoudende provincies en gemeenten om een lening van 600 miljoen euro. Dat kwam voor velen als een onaangename verrassing, maar in december gingen ze morrend akkoord.

Niet alleen Liander moet het netwerk verzwaren, ook TenneT die het hoogspanningsnet beheert. Op dit moment wordt een 150 kV verbinding gelegd van Oterleek richting De Weel. Eerder werd het hoogspanningsnet vanaf De Weel richting Middenmeer al uitgebreid. Er worden ook worden voorbereidingen gedaan voor een 150 kV verbinding tussen Beverwijk en Oterleek. Wanneer die klaar is wordt de regio pas echt verlost van de stroomnood.

Pin It
Bekeken: 2669x
https://ee.itk.ac.id/data/