Met Schiphol, meerdere havens en een goede infrastructuur is Noord-Holland een aantrekkelijk logistiek knooppunt voor de hele wereld. Dat weten ook criminelen. Om inmenging in de transportbranche tegen te bestrijden, werd vorige week een grootschalige actie uitgevoerd. Van maandag tot en met donderdag zijn controles uitgevoerd en is voorlichting gegeven in de omgeving van Alkmaar, Den Helder, IJmuiden en Schiphol.

Tijdens de 'Transport Facilitated Organized Crime' (TFOC) week zijn ruim 300 voertuigen en veertien bedrijven gecontroleerd. Bij de verkeerscontroles zijn zes aanhoudingen verricht: drie bestuurders reden onder invloed, een verdachte stond gesignaleerd vanwege meerdere inbraken, een persoon had nog 60 dagen hechtenis te gaan en iemand gaf een valse naam op. Verder is 27 bekeurd voor onder andere overbelading, verboden messenbezit en het niet hebben van een transportvergunning. Bij een van de bezochte bedrijven in Lijnden zijn 5,5 miljoen illegale sigaretten gevonden en in beslag genomen.

Tijdens de bedrijfscontroles werd informeel voorlichting gegeven aan ondernemers en chauffeurs onder het genot van een bak koffie. Bij nog eens zestien andere bedrijven werden eveneens koffiemomenten gehouden om ook daar het bewustzijn en de bereidheid tot melding te vergroten met betrekking tot criminaliteit in de transportsector. Er zijn 600 flyers, 300 koffiemokken, 200 waterflessen en 100 muismatten uitgedeeld die met een QR-code verwijzen naar een video over de signalen en gevaren van criminele inmenging.

TFOC richt zich op de faciliterende rol van de transportsector bij georganiseerde criminaliteit. De landelijke politie organiseert actieweken samen met de regionale eenheden, het Openbaar Ministerie, de Douane, de Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee, het Programma Aanpak Ondermijning Schiphol en de gemeenten. Het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum Noord-Holland (RIEC NH) gaf ondersteuning tijdens de voorbereiding.
Pin It