Maandag was de kick-off van een initiatief om voedselverspilling in Alkmaar aan te pakken. De restaurants Turfmarkt en De Fransman, lunchroom Brownies & DownieS en de grand cafés De Kleine Waarheid en Klunder krijgen de komende maanden begeleiding om zo min mogelijk voedsel weg te hoeven gooien. Ook gaan ze minimaal één duurzamer of gezonder gerecht aan hun menukaart toevoegen. De hoop is dat andere horecaondernemers het goede voorbeeld gaan volgen.

Wethouder Robert te Beest was aanwezig bij de aftrap. “Na een lange en lastige coronaperiode voor de horeca is het fijn dat zij hun deuren weer open hebben. Ik vind het mooi dat de horecaondernemers aan slag gaan met dit programma om voedselverspilling te reduceren en de opgedane kennis te delen onder het motto: ‘Gezond en lekker voor de consument, duurzaam voor de samenleving en kostenbesparend voor de horecaondernemer’.”

De ondernemers beginnen met een 0-meting, op basis waarvan specialisten advies kunnen geven om voedsel te besparen. Ook wordt er met de ondernemers gekeken naar de milieu-impact van hun menukaart. Het doel is om minimaal één gezonder of duurzamer gerecht aan het menu van het horecabedrijf toe te voegen of een bestaand gerecht aan te passen.

Inez Noordermeer en Barbara Schaaper van Brownies & DownieS waren meteen enthousiast over dit programma: “Wij kijken al kritisch naar onze bedrijfsvoering zodat deze zo duurzaam mogelijk verloopt. De koffieprut wordt bijvoorbeeld al opgehaald door Upcycle/bicycle. Maar we hebben ook het idee dat het op sommige punten nog beter kan. Door aan te sluiten bij dit programma krijgen we een beter inzicht in de verspilling, nieuwe hulpmiddelen én een waardevolle toevoeging op onze menukaart.”

De verwachting is dat de restaurants kilo's voedsel kunnen besparen en dat is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook de portemonnee. Het programma Voedselverspilling Alkmaar wordt mogelijk gemaakt door gemeente Alkmaar, provincie Noord-Holland en Greendish. (foto: Studio Wick Natzijl)
Pin It
Bekeken: 3532x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/