Verkenner Pieter Kos is deze week begonnen met de tweede poging om een nieuwe coalitie in de Alkmaarse gemeenteraad te formeren. OPA, VVD en de Seniorenpartij willen voor alsnog niet meewerken, maar verkiezingswinnaar D66 zal wél aanschuiven voor een eerste gesprek.

Nadat BAS aangaf niet graag met de VVD in zee te willen, en GroenLinks en Leefbaar Alkmaar niet zonder BAS verder wilden, besloten de voormalige verkenner Ria Oosterop en D66 om alvast aan een coalitieakkoord op hoofdlijnen te beginnen met de VVD, OPA en de Seniorenpartij. Dat viel vooral slecht bij BAS, GL en SPA. GroenLinks diende een motie in om een nieuw formatieproces te starten en kreeg de raad met 22 tegen 17 op de hand.

OPA was de eerste die verkenner Pieter Kos liet weten - in ieder geval voor nu - niet aan poging twee mee te werken. Fractievoorzitter Viktor Kloos gaf aan dat de verslagen voor zich spreken en dat andere partijen blijkbaar niet graag met zijn fractie willen samenwerken. Hij stelde voor eerst te praten met BAS, GroenLinks, PvdA, Leefbaar Alkmaar, CDA, PvdD, SP en CU.

SPA volgde en ook de VVD bedankte. De partijen vinden ook dat de verslagen voor zich spreken. Daarnaast verwacht VVD-fractievoorzitter John van der Rhee niet dat zijn partij kans maakt op een coalitieplekje. SPA-fractievoorzitter Arie Epskamp reageerde wat feller. Hij stelt de andere zeven partijen, net als voor aan de raadsvergadering, toch al weten wat ze willen.

D66-fractievoorzitter Simone Meijnen sprak na die vergadering van een 'coup' en een 'mes in de rug', maar is dus als enige van de vier gedupeerde fractieleiders bereid om een eerste gesprek aan te gaan met Kos. Meijnen realiseert zich dat er uiteindelijk toch samengewerkt moet worden en dat er dus toch weer vertrouwen moet worden opgebouwd. Mogelijk heeft bijgedragen dat GroenLinks het verkenningsproces volledig aan Pieter Kos overlaat.

Volgende week ligt de tweede verkenningsfase vanwege de vakantie even stil, maar daarna hoopt Kos binnen twee of drie weken te komen met conclusies en een advies. (foto: GroenLinks)
Pin It
Bekeken: 2997x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/