Gemeente Alkmaar gaat scholen de komende jaren helpen met het vergroenen en verduurzamen van hun schoolpleinen. Hiervoor diende de gemeenteraad een motie bij het college van B&W in. Scholen kunnen subsidie aanvragen voor groene aanpassingen. Verder worden 'quick wins' gezocht, vertelt wethouder Robert te Beest. Zo staan er bij Stadswerk072 een hele reeks grote bloembakken waar de gemeente voorlopig geen plannen voor heeft.

Doel is niet alleen om Alkmaarse schoolpleinen groener en mooier te maken, maar ook beter bestand tegen zware regenbuien en droogte, legt wethouder Robert te Beest uit. De gemeente peilde basisscholen en van de 26 toonden 23 interesse. Meer dan genoeg om het plan door te zetten. Ook andere scholen kunnen in aanmerking komen voor subsidie of 'quick wins'.

De gemeente financiert het initiatief vooralsnog uit bestaande budgetten. Voor scholen is een subsidiepot van jaarlijks 125.000 euro voor renovaties, waar ze nu ook geld uit mogen vragen voor vergroening van speelpleinen. Bovendien is er een potje van jaarlijks 30.000 euro voor groene initiatieven.
Pin It
Bekeken: 2288x