Voormalig wereldkampioen wielrennen Harm Ottenbros is op 78-jarige leeftijd overleden. De geboren Alkmaarder werd in 1969 wereldkampioen op de weg bij de profs. Ook waren er voor 'De Adelaar van Hoogerheide' zeges bij onder meer de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Luxemburg.

Ottenbros was prof van 1967 tot en met 1976. Toen hij in 1969 de wereldtitel binnenhaalde was hij een redelijk anonieme wielrenner. Hij versloeg in het Belgische Zolder Eddy Merckx, die onder de Belgen favoriet was. Vooral in Vlaanderen werd de wereldtitel van Ottenbros destijds als een toevalstreffer gezien. De zeges van Ottenbros waren voor hem niet zelden ook een last. De wielrenner werd later in zijn carrière gefrustreerder en kreeg steeds meer het gevoel dat hem weinig gegund werd door de concurrentie. Ottenbros beëindigde zijn loopbaan in 1976 door zijn racefiets van de Zeelandbrug af te gooien.

De liefde van Ottenbros voor de racefiets bleef. Tot op het laatst was hij een actief wielrenner. Afgelopen dinsdag maakte hij nog een fietstocht. Woensdagochtend kwam er plotseling een einde aan het leven van 'De Adelaar van Hoogerheide'. Het Alkmaarse wielericoon overleed op 78-jarige leeftijd plotseling in zijn slaap.
Pin It