De Alkmaarse politie organiseerde vrijdag een 'Hunt', waarin ze het opnamen tegen de jeugd uit Alkmaar Noord. Ongeveer 100 jongeren tussen de 12 en 19 jaar deden mee; gekleed in witte overals met rugnummer zijn ze voor de politie op de vlucht geslagen. Het doel voor de 'voortvluchtigen' was drie stempels halen, zonder gepakt te worden.

Voor de start werd tijdens de uitleg over de Hunt nadruk op veiligheid gelegd. "Het is niet de bedoeling dat de jongeren als een kip zonder kop over straat gaan rennen, als we dat zien stoppen we de achtervolging", legde Wouter aan mediapartner NH Nieuws uit. Eerst werd gejaagd op een groep van 70 jongeren van 12 tot en met 15 jaar. Daarvan bleven er 29 uit handen van de politie. Daarna werd gejaagd op een groep van 30 jongeren van 16 tot en met 19 jaar. Geen van hen haalde de finish.

"Wij zijn gepakt door de bikers", klaagde een 'aangehouden' deelnemer. Hij vond het veel zwaarder dan gedacht. Het aanhoudend opjagen was een van de tactieken van de politie. "We jagen ze op tot ze moe zijn, en dan pakken we ze makkelijk", zei hoofdagent Wouter lachend.

De agenten beleven veel plezier aan de klopjacht, al heeft het spel ook een serieuze bedoeling. "We willen het imago van de politie verbeteren", vertelt Wouter. Volgens hem is de afstand tussen de jeugd en de politie te groot. "We hopen dat de jongeren hierdoor makkelijker een praatje met de politie maken."

Jongerenwerker Paloma Samuel denkt dat zo'n klopjacht goed werkt. "Iedereen is enthousiast en ik hoor ze zeggen dat ze nu ook een keer op een normale manier een gesprek met een agent kunnen voeren". De politie liet weten terug te kijken op een zeer geslaagde dag.
Pin It