Voeding en sporten zijn een hele goede combinatie. Toch is het belangrijk hier het nodige over te weten. Niet alle voeding op elk moment doet het even goed. Je hoort onder veel sporters vaak dat je eiwitten moet eten, maar waarom is dit dan zo belangrijk? Wat doen eiwitten met je lichaam?

Voeding voor of na het sporten

Voeding is tijdens het sporten erg belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld geen voeding inneemt voor het sporten zullen je spieren verslappen. Er bestaat zelfs een mogelijkheid dat je flauwvalt. Het is dus verstandig wel iets in te nemen voor het sporten, maar niet al te veel. Je lichaam moet voldoende voeding hebben om te kunnen sporten, maar wanneer dit teveel is, kun je bijvoorbeeld last van je maag krijgen. Het grootste deel van de voeding kun je na het sporten innemen.

Waarom heb je eiwitten nodig?

Wanneer je bijvoorbeeld naar sportschool Almere gaat, ga je voor een opbouw in de spieren. Voor de opbouw van je spieren heb je eiwitten nodig. Door middel van voeding komen deze eiwitten in het lichaam. Wanneer de eiwitten in de spijsvertering terecht komen, worden ze afgebroken tot kleine bouwstenen. Deze kleine bouwstenen worden ook wel aminozuren genoemd. Hiervan maakt je lichaam de eiwitten die hij op dat moment nodig heeft. De eiwitten zijn niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je huid, organen en hormonen. Normaal gesproken is de afbraak en opbouw in balans, maar door een goede eiwitinname zorg je voor een goede opbouw in het spierweefsel.

Eiwitten na sporten

Het is dus belangrijk dat je bij de opbouw van je spieren je voldoende eiwitten inneemt. Je kunt deze eiwitten uit erg veel verschillende voedingsmiddelen halen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je elke dag super veel eieren moet gaan eten. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in veel zuivel, zoals kwark, ook zit het in kipfilet, vis, noten en soja. Je kunt dus erg gevarieerd eiwitten innemen. Wanneer je gaat sporten is het belangrijk deze eiwitten na het sporten in te nemen. Je lichaam wil vooral vlak na het sporten een spiermassa opbouwen. het is dus belangrijk dat je na het sporten dan ook genoeg eiwitten binnenkrijgt.

Aminozuren

De eiwitten die je inneemt zijn opgebouwd uit aminozuren. Van deze aminozuren zijn er wel 20. Je lichaam kan deze soorten zelf aanmaken op 9 na. Wanneer je lichaam een van deze 9 aminozuren niet aan kan maken is het dus de noodzaak dat je deze zelf door middel van voeding binnenkrijgt. Door dus gevarieerd eiwitten te eten, krijg je alle aminozuren binnen.

Eiwitten en slaap

Slaap is haast net zo belangrijk als sport. Tijdens het slapen komt je lichaam helemaal tot rust. Hierbij worden je spieren langzaam weer afgebroken. Wanneer je dit wilt voorkomen is het verstandig om voor het slapen gaan wat eiwitten in te nemen. Hierbij kun je denken aan een bakje kwark voor het slapengaan. Hierdoor is het eiwitgehalte hoger in de nacht, waardoor zelfs dan de spieren opgebouwd worden.
Pin It
Bekeken: 1412x