Zaterdagmiddag ging bij het Poldermuseum Het Oude Gemaal in Heerhugowaard het ’Cultureel Varen’ in de regio Alkmaar officieel van start. De eerste vaart met een van de elektrische sloepen werd gemaakt door de Alkmaarse burgemeester Anja Schouten, samen met genodigden van de vier musea die hierin samenwerken: het Poldermuseum, de Museummolen in Schermer, het Kaasmuseum in Alkmaar en Museum BroekerVeiling.

De vier musea hebben de handen ineen geslagen om bij deze vier locaties de mogelijkheid te bieden om een elektrische sloep te huren. Daarmee kunnen ze op dezelfde dag naar de verschillende musea varen en daar aanmeren. Een combiticket met een scherpe prijs moet dat aantrekkelijk maken.

De elektrische sloepen zijn aangeschaft met subsidie van de provincie en de gemeenten Alkmaar en Dijk en Waard. Desalniettemin moet er nog flink in de portemonnee worden getast om een elektrische sloep te huren. Een halve dag vertier op het water is 140 euro en wie de hele dag wil varen, betaalt 250 euro. Dan passen er wel acht personen in het bootje, en de toegang tot alle vier musea is erbij inbegrepen. Er wordt met het nieuwe toeristische aanbod gemikt op toeristen die tijdens hun vakantie wat te besteden hebben.

In de toekomst willen de musea ook samen wandel- en fietsroutes ontwikkelen onder de noemer ’Cultureel Fietsen en Wandelen’. E-choppers moeten het extra aantrekkelijk maken om zo'n dagje te boeken. De provincie en de twee gemeenten hebben daarvoor al een bijdrage toegezegd. De verwachting is dat de uitbreiding in het volgende toeristische seizoen in de steigers staat.

Burgemeester Anja Schouten moest bij het Poldermuseum aan de Huygendijk in Heerhugowaard de honneurs waarnemen voor waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel, die een dagje op stap was met raadsleden van Dijk en Waard. De Alkmaarse ambtsketen had ze thuis gelaten, want die mag volgens de Gemeentewet alleen op het grondgebied van de eigen gemeente worden gedragen. Ze toonde zich ook zonder ambtsketen enthousiast over het initiatief en het comfort van de elektrische sloepjes.

Zondagmiddag kunnen belangstellenden tussen 13:00 en 17:00 uur proefvaren in de sloepen of gebruik maken van een van de e-choppers bij het Poldermuseum aan de Huygendijk in Heerhugowaard.
Pin It