De oververhitte woningmarkt lijkt voorlopig nog niet af te koelen. In april waren koopwoningen bijna 20 procent duurder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Tussen het dieptepunt van de vorige crisis in 2013 en vorig kwartaal verdubbelde de gemiddelde koopwoning in deze regio in waarde. Afgelopen kwartaal wisselde een gemiddelde woning in Alkmaar en omgeving voor ruim 462.000 euro van eigenaar.

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in april landelijk gemiddeld 96 procent hoger. In de regio Alkmaar steeg dat nog iets harder. Daar noteerde het CBS een prijsstijging van 100,5%.

In april registreerde het Kadaster in het hele land 15.972 woningtransacties. Dat is bijna 16 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 59.895 woningen verkocht, 30 procent minder dan in dezelfde periode van 2021.

In de regio Alkmaar werden volgens Leygraaf Makelaars in de eerste drie maanden van het jaar 479 woningen verkocht. Dat is 15% minder ten opzichte van een jaar eerder. Driekwart van die woningen werd verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs. De prijsstijging in de huizenmarkt neemt iets af, waarschijnlijk door de stijgende rente. Eind maart stonden 279 woningen in de regio te koop, iets meer dan een jaar geleden.

De cijfers laten opnieuw zien dat de woningmarkt nog steeds krap is, zo stelt Leygraaf Makelaars in hun analyse van de regionale woningmarkt in het eerste kwartaal. De woningen die er zijn, worden snel verkocht. "Opmerkelijk is dat in de laatste weken van het 1e kwartaal van 2022 veel woningen te koop zijn gezet. De vraag is of deze toename een momentopname is of dat het doorzet en gaat leiden tot een structureel ruimer woningaanbod", zo stelt Leygraaf Makelaars. De makelaar vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken hoe de meest recente ontwikkelingen in Oekraïne, de stijgende hypotheekrente en energiekosten gaan doorwerken.
Pin It
Bekeken: 4423x
https://ee.itk.ac.id/data/