Afgelopen weekend verscheen een bericht op Facebook van een jonge vrouw die vertelde in een Alkmaarse kroeg slachtoffer te zijn geworden van 'needle spiking', drogering via een injectienaald. Het bericht zorgde voor ongeruste reacties. De politie doet onderzoek, maar heeft nog geen concreet bewijs gewonden van dit incident.

De jonge vrouw schrijft op Facebook dat ze met vrienden aan het stappen is, als ze plotseling onwel wordt. 112 wordt gebeld en in het ziekenhuis zou cocaïne en amfetamine in haar bloed zijn aangetroffen. Ze concludeert: 'Ook ik ben slachtoffer geworden van de nieuwe naaldprik-trend'. Het bericht wordt massaal gedeeld op sociale media en mensen reageren angstig.

De politie onderzoekt het vermeende incident en laat mediapartner NH Nieuws weten dat er camerabeelden uit de kroeg zijn bekeken om te zien wat er is gebeurd. Hierop is voor zover mogelijk niet te zien dat het slachtoffer ergens mee geprikt wordt. "Wij kunnen het op dit moment niet in verband brengen met needle spiking", aldus de woordvoerder.

Bubbels, de kroeg in kwestie deelde de dag erna een bericht op Facebook waarin wordt aangegeven dat portiers en medewerkers uit voorzorg alle bezoekers zullen fouilleren. Tassen en jassen werden al gecheckt, maar bezoekers zullen grondiger worden gecontroleerd: "Aan de deur, maar ook binnen in de Bubbels."

Afgelopen weekend ging de geruchtenmolen in Alkmaar hard: zo gingen er verhalen van twee tot vier andere slachtoffers die in het ziekenhuis zijn opgenomen met dezelfde symptomen. Een woordvoerder van Noordwest Ziekenhuisgroep laat weten dat dit niet het geval is. Daarnaast werd gemeld dat zaterdagavond iemand zou zijn gearresteerd, omdat hij naalden bij zich droeg. Ook dat gerucht klopt niet, meldt de politie.

Wel werden agenten zaterdag gealarmeerd omdat een man door kroegpersoneel in verband werd gebracht met mogelijk verdacht gedrag. De politie liet hem weer gaan omdat hij 'er niets mee te maken had'. NH Nieuws heeft geprobeerd contact op te nemen met het vermeende slachtoffer, maar de vrouw in kwestie geeft aan verder niet te willen reageren.

Wat is needle spiking?

Sinds kort komen er bij de politie meldingen binnen van een nieuwe 'trend' binnen het uitgaansleven; drogering met een injectienaald. Zo ontving de Amsterdamse politie de afgelopen maanden een 'handvol' meldingen en ook in de Efteling zouden bezoekers volgens het Algemeen Dagblad te maken te hebben gehad met het fenomeen.

Pin It