Het Alkmaarse college laat met een rectificatie weten dat er tóch enkele Chinese bewakingscamera 's gebruikt worden door de gemeente. Dit in tegenstelling tot het antwoord dat al eerder werd gegeven op raadsvragen van D66 hierover.

Toen werd gesteld dat er geen Chinese camera's werden gebruikt. Maar nu blijkt dat er toch een klein aantal HikVision camera's wordt ingezet bij de Singelgarage in Alkmaar. Maar, zo laat het college ook weten, er worden géén Chinese bedrijven gebruikt voor aanvullende diensten zoals ondersteunende software.

De gemeentelijke camera’s liggen onder een vergrootglas na onderzoek van Follow The Money waaruit blijkt dat ze vaak van Chinese bedrijven zijn gekocht. De camera's van Chinese merken zouden kunnen worden misbruikt door een mogelijk 'achterdeurtje' om mee te kijken, is de vrees.

Dat kan zowel via de meegeleverde software van de fabrikanten, die soms wordt gebruikt, als door de ingebouwde software op de camera's zelf. Overigens is zo'n bewust ingebouwd achterdeurtje in de praktijk nooit aangetroffen.

Pin It